Raymond van Barneveld: ‘Ik heb al zóveel aan films en series gezien.’

Over zijn thuisbioscoop zegt Raymond van Barneveld: ‘Gewone films zal ik hier niet snel kijken. Wel als het een beetje leuke voetbalwedstrijd is. Of als het Nederlands elftal speelt.’ (foto: Richard Helwig)

Hij is geabonneerd op Netflix, Amazon en Videoland. ‘Ik heb al zóveel aan films en series gezien. Ging vroeger meteen naar de bioscoop als er nieuwe titels uitkwamen.’ Heeft er nu zelf eentje op de bovenste verdieping van zijn huis. In de zomer 2021 interviewde ik Raymond van Barneveld, vijfvoudig wereldkampioen darten, om te praten over alles wat met movie en beeld te maken heeft.

Terug naar het tijdperk van de blu-ray en hd-dvd. Raymond van Barneveld kan het zich nog goed herinneren. ‘Ik had het allebei want niemand wist wat het uiteindelijk zou gaan worden. Ik verdiende lekker en ging naar Ro-Disc op de Mariniersweg in Rotterdam. Stond ik daar films te stapelen. Het grootste deel ervan zit nog in het plastic verpakt. Alleen voor de heb. Ik heb er zo’n 2500. Als ik eraan terugdenk is het te gek voor woorden. Het heeft geen zin meer na de opkomst van al dat streamen.’ Hetzelfde geldt voor zijn cd’s: ‘Dat zijn er ongeveer 1000. Ik doe er niks meer mee. Er is geen piek meer voor te vangen. Toch krijg ik het niet over mijn hart om het weg te gooien. Een cd’tje waar ik toen dertig, veertig euro voor heb betaald.’

In zijn thuisbioscoop heeft hij een Optoma 4K beamer en speakers van Epos ondergebracht. De inrichting deed hij samen met zijn kameraad Leen Spaans: ‘Die weet alles van high end en is onwijs handig. Gewone films zal ik hier niet snel kijken. Wel als het een beetje leuke voetbalwedstrijd is. Of als het Nederlands elftal speelt. Als ik in mijn thuisbioscoop zit, wil ik 4K kwaliteit zien. Ik ben een groot fan van onder meer Star Wars en Lord of the Rings. The Hobbit en Harry Potter vind ik waanzinnig om op een groot scherm te ervaren. Of Batman in Justice League. Sons of Anarchy vind ik een fantastische serie. Zo hou ik van oorlogsfilms, westerns en met name die van vroeger. En lachfilms.’ Zijn bioscoopstoelen kocht hij door te googelen. Lees hier dit gepubliceerde artikel (juli 2021) in het tijdschrift Digital Movie (PDF).