Het woonhuis van schrijfster en illustratrice Beatrix Potter

Haar woonhuis uit de zeventiende eeuw Hill Top is gelegen in Near Sawrey, nabij Hawkshead. Alles is hier nog precies zo bewaard gebleven als toen ze er woonde (foto: Richard Helwig).

Beatrix Potter (1866-1943) werd wereldwijd beroemd als schrijfster en illustratrice van kinderboeken. Ik bezocht in de zomer van 2019 haar woonhuis in het Lake District in Noord-Engeland. Dit voor het maken van een artikel in het tijdschrift Digital Movie.

Vanaf haar kinderjaren tekende Beatrix Potter graag. Ze kwam veel in aanraking met dieren en de natuur. Toen ze dertig jaar oud was, woonde ze nog thuis. Met rijke ouders hoefde ze eigenlijk niet eens te werken. Haar grote doorbraak volgde op een dag dat ze geen inspiratie meer had om iets op papier te krijgen en een verhaal verzon over vier konijntjes, genaamd Flopsy, Mopsy, Cottontail (in het Nederlands vertaald als Wipstaart) en Peter. Dat werd een enorm succes. In het jaar 1902 verscheen haar eerste boek The Tale of Peter Rabbit. De oplage was meteen uitverkocht.

Het is de omgeving van het Lake District die Beatrix Potter inspireerde tot het schrijven van talloze verhalen en het maken van tekeningen. Haar woonhuis uit de zeventiende eeuw Hill Top is gelegen in Near Sawrey, nabij Hawkshead. Alles is hier nog precies zo bewaard gebleven als toen ze er woonde. Ik heb genoeg mogelijkheden voorhanden om te kunnen fotograferen, zoals het woonhuis aan de buitenkant, de bloementuin, de kamers met het interieur en originele schetsen op haar bureau. In combinatie met de nodige achtergrondinformatie moet dat zorgen voor het krijgen van een indruk van het leven dat ze op deze plek heeft geleid. Haar illustraties laten plekken zien van het Lake District welke onveranderd zijn gebleven. Dankzij onder meer de royalty’s van haar boeken kon ze hier stukken land aankopen met het doel om deze als beschermd natuurgebied te behouden. Zo patenteerde ze haar eigen ontworpen pop van Peter Rabbit. Dit zorgde voor de nodige merchandising. Toen Beatrix overleed liet ze meer dan 1600 hectare natuur en vijftien landerijen na. Lees hier mijn eerder gepubliceerde artikel (maart 2020) in het tijdschrift Digital Movie (PDF).