Warme, muzikale herinneringen aan James Last

Ondanks dat het fotograferen van concerten vanuit technisch oogpunt gezien best lastig is, wist ik in korte tijd prima plaatjes te maken (foto: Richard Helwig).

Begin jaren zeventig bracht James Last (1929-2015) als wereldberoemde orkestleider de ene elpee na de andere uit. De laatste jaren uit zijn leven ben ik verschillende keren bij concerten van hem geweest om foto’s te nemen, waaronder de laatste keer in België.

Steevast werd er in goed overleg vooraf afgesproken dat er tijdens de eerste drie nummers mocht worden gefotografeerd tot vlak voor de bühne. Dat ging altijd vlekkeloos. De beveiliging verzocht de pers daarna vriendelijk maar resoluut om de nodige afstand te nemen. Een korte oogwenk was daarbij al voldoende. Ondanks dat het fotograferen van concerten vanuit technisch oogpunt gezien best lastig is, wist ik in korte tijd prima plaatjes te maken. Er gebeurt veel in korte tijd, de belichting is constant anders en er vinden de nodige bewegingen plaats waardoor de kans op onscherpte groot is. Flitsen is nooit mogelijk, en eerlijk gezegd doe ik dat ook liever niet om onnatuurlijke situaties te voorkomen. Kortom, ook hier komt de nodige ervaring van pas. Deze foto maakte ik op 30 april 2013 in het Belgische Hasselt.

Aan stoppen met het maken van muziek moest ‘Hansi’ niet denken, gaf hij toe. Het was zijn lust en leven. In zijn carrière verkocht hij meer dan honderd miljoen albums en ontving daarvoor een groot aantal gouden en platina platen. Dat moment van gedwongen moeten stoppen kwam toch nog onverwacht. Want in de zomer van 2015 overleed James Last op 86-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Florida. Aan zijn zijde was zijn vrouw Christine die, in overleg met zijn inmiddels uit Amerika overgekomen kinderen, de beslissing moest nemen om de stekker uit het apparaat te halen waarmee hij werd beademd. Duidelijk was geworden dat hij een opgelopen zware infectie niet zou overleven. Het was zijn uitdrukkelijke wens om niet op een dergelijke wijze door te hoeven leven. De rouwdienst vond in Hamburg plaats. James Last werd bijgezet in het familiegraf in Ohlsdorf waar ook zijn ouders zijn begraven. Ik denk nog vaak met warme, muzikale herinneringen aan deze grootmeester terug.