Voormalig postbode Henk Oonk: ‘Ik zit er nu 45 jaar. Dat vind ik wel genoeg.’

‘Hobby’s zat! Motorrijden, ik hou van auto’s en ik ga lekker klussen in en rond mijn huis’, aldus voormalig postbode Henk Oonk (foto: Richard Helwig).

Dat ook ‘gewone’ mensen boeiende dingen kunnen vertellen, bleek wel uit de opdracht die ik kreeg vanuit PostNL voor het personeelsblad Dichtbij. Henk Oonk, voormalig postbode in de plaatjes Tolbert en Leek, ging per 1 oktober 2021 vervroegd stoppen met werken. Hij koos voor de vanuit de overheid ingestelde Regeling Vervroegd Uittreden (RVU).

Gezien de urgentie van de opdracht en de reisafstand werd gekozen voor een telefonisch interview, waarbij een aparte fotograaf werd ingehuurd voor het bijpassende plaatje. Maar voor het artikel op mijn eigen website, reed ik naar de provincie Groningen. Zo vertelde Henk Oonk me dat hij op zijn zeventiende bij de post is komen werken. ‘Ik zit er nu 45 jaar. Dat vind ik wel genoeg. Ik heb na een gesprek met de projectleider HR Mobiliteit de beslissing genomen om er eerder uit te gaan. Hobby’s zat! Motorrijden, ik hou van auto’s en ik ga lekker klussen in en rond mijn huis.’

De werkdag van Henk was iedere dag redelijk hetzelfde: ‘Ik sta rond kwart voor vier op. Rij met mijn auto naar het sorteercentrum in Assen. Daar begin ik met het uit de containers halen en sorteren van brievenbuspakjes. Om half zeven ga ik naar het voorbereiden van bestellingen achter mijn kast. Meestal zijn dat vaste wijken. Dat werkt voor mij het snelst, maar ik ben overal inzetbaar. Niet iedere kast is immers hetzelfde.’ Rond tien uur rijdt hij met de auto naar huis, een afstand van zo’n 35 kilometer. ‘Ik pak vervolgens mijn dienstfiets en rij naar het plaatsje Leek, dat ligt vlakbij mijn woonplaats Tolbert. Vanuit het depot in Leek haal ik mijn post op, pak mijn fietstassen in en ga de vaste bestellingen lopen. Soms ben ik pas om twee uur ’s middags thuis. Of ik wel eens iets opvallends in al die jaren op straat heb meegemaakt? Dat niet. Ja, mensen die in een kamerjas de deur opendoen als ik post kom afgeven. Maar dat is niet zo spraakmakend, haha.’ Lees hier het gepubliceerde artikel (september 2021) in het PostNL personeelsblad Dichtbij.