Voor op de cover had ik André van Duin gefotografeerd

Uit het archief: het allereerste nummer van Video Hobby Magazine uit april 2005 (foto: Richard Helwig).

Het allereerste nummer van Video Hobby Magazine verscheen in april 2005. Als mede hoofdredacteur vond ik het best nog wel een dingetje om een dergelijk tijdschrift in de markt te zetten. De inkomsten moesten komen uit abonnementen, losse verkoop en advertenties. Voor op de cover had ik André van Duin gefotografeerd. In mijn bijbehorende artikel stond zijn uitspraak als kop genoemd: ‘Monteren is gewoon het allerleukst!’ En nu haalde hem weer even uit het archief.

Uitgeverij Arno van Orsouw uit Amsterdam durfde het aan om met Video Hobby Magazine in zee te gaan. Het betrof paginagrote advertenties van onder meer Fuji, Sony en Videonics waar de eerste kosten mee gedekt moesten worden. Want een tijdschrift beginnen betekent niet alleen schrijven, maar ook investeren in acquisitie, vormgeving en verspreiding. Los van de administratie die nodig was. Het eerste nummer moest klinken als een klok, daar was ik het wel over eens. Tussendoor werd gecontroleerd of de naam van het tijdschrift niet ergens was geregistreerd waardoor er alsnog een kink in de kabel zou kunnen ontstaan. De tekst voor het coverartikel had ik snel klaar. Ik maakte mijn foto’s op dia, wat betekende dat het resultaat niet meteen zichtbaar was. In een professionele ontwikkelstudio kreeg ik het materiaal altijd snel terug, maar ieder uur wachten bleef een ongemakkelijk gebeuren.

Speciaal voor abonnees had ik rondleidingen achter de schermen van de tv-studio’s van Joop van den Ende in Aalsmeer geregeld. Voor nog net geen drie tientjes per persoon konden lezers van Video Hobby Magazine daar hun hart ophalen. Bij de ontvangst was voor iedereen koffie met gebak geregeld. Iets dergelijks was nog niet eerder vertoond. Daarnaast konden lezers lid worden van een club met allerlei privileges. Het betekende nog meer administratie erbij. Uiteindelijk ging het tijdschrift na een tijd over naar een andere uitgeverij. Ik bleef als auteur verbonden, maar had het hoofdredacteurschap wel gezien.