Unieke opname achter de schermen ‘Bij Van Duin’

De productie was in handen van Joop van den Ende (niet op de foto), die ik vaak genoeg heb zien schaterlachen tussen de coulissen (foto: Richard Helwig).

Het tijdloze van groepsfoto’s is dat ze altijd leuk zijn om weer eens terug te zien. Ik maakte een exclusieve opname achter de schermen van de makers bij het populaire RTL-4 tv-programma Bij Van Duin, uitgezonden in de jaren 1994 en 1995.

Ik was in die tijd meerdere keren op de studiovloer te vinden om foto’s te maken. Het leverde me bijzonder veel plezier op om naast de televisiecamera’s te mogen staan. In Bij van Duin ontving André als presentator allerlei gasten, zowel bekend als minder bekend. Ze namen vaak plaats op het vrolijk gekleurde bankstel (hetzelfde bankstel als op deze foto staat) en dat zorgde keer op keer voor hilarische gesprekken. Hij was steevast gekleed in een zwart kostuum, met daaronder een opvallend geel shirt, en witte sportschoenen. Zo was mijnheer Wijdbeens een van de terugkerende typetjes in zijn ‘Wijdbeens report’. André zong ook liedjes in dit programma.

Op de groepsfoto staan onder meer (de helaas niet meer in leven zijnde) Guus Verstraete jr. (de regisseur van dit programma, links achterin) en René van Vooren (ja, die van de Mounties, in het midden achterin). Jan Rietman (tweede van rechts achterin) verzorgde de muziek. De productie was in handen van Joop van den Ende (niet op deze foto), die ik vaak genoeg heb zien schaterlachen tussen de coulissen. Helemaal in zijn element. André improviseerde zichtbaar tijdens de opnamen, wat het programma alleen nog maar meer succes opleverde. In die tijd maakte ik de foto’s nog op dia. Analoog dus. Het digitale tijdperk had zijn intrede nog niet gedaan. Omdat dit toen de beste resultaten opleverde. Dat betekende dat ik na het ontwikkelen lange rollen met beeldmateriaal minutieus tegen het licht moest houden, om te zien welke opnamen ik afgedrukt wilde hebben. Bij het digitaliseren vanaf dia ontstaat enig kwaliteitsverlies.