Terug naar de filmwereld van veearts James Herriot

In 1940 trekt hij naar het plaatsje Thirsk, gelegen in Yorkshire, waar hij werk vindt als assistent bij veearts Donald Sinclair. In dit huis en de praktijk blijft Alf de rest van zijn loopbaan werken (foto: Richard Helwig).

De BBC tv-serie All Creatures Great and Small over veearts James Herriot werd in de glooiende landschappen van de Yorkshire Dales opgenomen (1978-1990). James Alfred Wight (1916-1995) was de man achter deze verhalen. Ik reisde verschillende keren af naar dit gedeelte van Engeland. In het tijdschrift Video Emotion werd in het jaar 2010 mijn artikel over dit onderwerp gepubliceerd.

In het jaar 1939 studeert Alf, zoals hij wordt genoemd door vrienden, als dierenarts af aan het Glasgow Veterinary College. In 1940 trekt hij naar het plaatsje Thirsk, gelegen in Yorkshire, waar hij werk vindt als assistent bij veearts Donald Sinclair. In dit huis en de praktijk blijft Alf de rest van zijn loopbaan werken. In 1941 trouwt hij met Joan. Als hij ’s avonds verhalen aan haar vertelt over wat hij de afgelopen dag heeft meegemaakt, is zij degene die hem aanspoort die op te schrijven. In 1970 verschijnt zijn boek If Only They Could Talk. Gevolgd in de jaren erna door verschillende andere titels.

De echte doorbraak volgt als de BBC in 1977 in het bezit komt van de rechten om de verhalen van James Herriot te verfilmen. In 1978 wordt met die verfilming begonnen, waarbij de serie wordt geproduceerd door Bill Sellars. De reeks krijgt de titel All Creatures Great and Small. Er worden over een periode van dertien jaar (1978-1990) 91 afleveringen gemaakt, verdeeld over zeven series. Daarnaast zijn er in die periode nog een drietal specials van elk 90 minuten opgenomen. Het speelt zich af vanaf 1937. De makers van de BBC hebben bij het vertalen van die boeken naar de tv-serie een filmisch hoogstandje afgeleverd. Alf schreef dat hij verliefd was op die streek waar hij woonde. Hij beschreef de Yorkshire Dales als ‘Mijn Yorkshire, een land van zuivere lucht, rotsige stroompjes en verborgen watervallen’. Alf gebruikt in zijn boeken niet Thirsk, maar het niet bestaande plaatsje Darrowby. Lees hier het eerste deel van mijn eerder gepubliceerde artikel (juli 2010) in het tijdschrift Video Emotion (PDF).