Peter R. de Vries: ‘Dat kun je niet laten inspreken door een knul van twintig.’

Peter R. de Vries tijdens opnamen voor zijn televisieprogramma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ in oktober 2007, samen met de vader van de vermoorde Anneke van der Stap (foto: Richard Helwig).

Een succesvol tv-programma was Peter R. de Vries, misdaadverslaggever (1995-2012), uitgezonden bij RTL4 en later bij SBS6. Hierin werden oude en nieuwe misdrijven onderzocht. Ik vroeg Peter R. de Vries destijds naar hoe het maken van reconstructies in zijn werk ging.

Veelvuldig werden doorbraken in moordzaken bewerkstelligd die moeilijk of niet voor mogelijk werden gehouden. De basis werd gevormd door nauwgezette reconstructies. ‘Die worden vooraf goed doorgenomen en overlegd’, vertelde Peter me. ‘Ze worden gedraaid door zeer ervaren regisseurs die al jaren met mij werken. En die ook weten waar mijn grenzen en voorkeuren liggen. Natuurlijk gebeurt het weleens dat je een beetje verrast wordt, of dat de regisseur door omstandigheden heeft moeten improviseren. Heel soms gebeurt het dat we in de montage iets wijzigen omdat ik niet helemaal tevreden ben, maar dat is altijd een kwestie van overleg.’ Op de vraag of ik het goed had dat hij een perfectionist is, antwoordde hij: ‘Ja. Het is heel prettig als medewerkers niet voor de weg van de minste weerstand kiezen. Zo leg je de lat hoog. En maak je het elkaar ook weleens moeilijk, maar we willen allemaal een topproduct.’

Het commentaar bij de reconstructies werd ingesproken door Arend Langenberg. Zijn stem omschreef hij als een doorleefd geluid. ‘Dat is heel belangrijk. Mijn programma gaat over leven en dood, trauma’s, tragiek, leed en verdriet. Dat kun je niet laten inspreken door een knul van twintig. Die nog niks heeft meegemaakt. Of door een jolige vrouwenstem. Arend is onlosmakelijk met het programma verbonden. Toen we begonnen wist ik natuurlijk niet welke vlucht het programma zou nemen. En dat we nu, vijftien jaar later, een beetje een “instituut” zouden zijn. Daar heeft de betrouwbare, gezaghebbende en aangename stem van Arend zeker aan bijgedragen.’ Peter R. de Vries overleed in juli 2021 op 64-jarige leeftijd.