‘Knip, plak en schrijf je eigen Binnenhof’

Ik weet nog dat ik me vol overgave op deze wedstrijden heb gestort. Aan fantasie had ik geen gebrek (archieffoto: Richard Helwig).

Op 11-jarige leeftijd won ik uit maar liefst 1500 inzendingen de vijfde en zesde prijs in ‘Knip, plak en schrijf je eigen Binnenhof’, twee krantenwedstrijden uitgeschreven door de Sijthoff Pers, toenmalige uitgever van de dagbladen Haagsche Courant en Het Binnenhof, in samenwerking met het warenhuis Vroom & Dreesmann.

Waanzinnig leuk bedacht. Precies in mijn straatje! Ik weet nog dat ik me vol overgave op deze wedstrijden heb gestort. Aan fantasie had ik geen gebrek. In het grote warenhuis van Vroom & Dreesmann aan de Grote Marktstraat in Den Haag stond een grote tafel opgesteld, bedekt met papier, viltstiften en tijdschriften waar je plaatjes uit kon knippen. Zonder hoogmoedig te zijn, ik had eerlijk gezegd wel een idee dat ik in de prijzen moest gaan vallen. Het was de bedoeling dat je zo dicht mogelijk het uiterlijk van een krant moest benaderen. Om mij heen zag ik dat maar weinig gebeuren. Sommige kinderen gebruikten het als tekenvel en begrepen de bedoeling dus niet.

Totdat de brief met de uitslag thuis in de bus viel. De prijzen werden persoonlijk uitgereikt door Wieteke van Dort. Dat vond ik heel bijzonder. Wonderwel interviewde ik haar jaren later voor het tijdschrift Dieren & Mensenmanieren van Martin Gaus. Ze kon zich die wedstrijd nog goed herinneren. Ik behaalde zowel op de lagere school als in het voortgezet onderwijs hoge cijfers voor dictees en verhalen schrijven. Schreef op latere leeftijd complete artikelen voor onder meer tijdschriften en huis-aan-huis bladen. Maakte in 1998 een ‘echte’ krant voor ’t Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. In korte tijd moest ik verschillende afdelingen af voor interviews met specialisten. Deed daarbij ook de fotografie. Ik ben een aantal dagen in al mijn creatieve vrijheid druk bezig geweest. Het ziekenhuis was dik tevreden met het uiteindelijke resultaat.