Joop van den Ende en zijn persoonlijke betrokkenheid

En dat is toch uniek te noemen voor iemand met alleen ambachtsschool. Deze foto nam ik halverwege de jaren negentig, ergens op een feestje (foto: Richard Helwig).

Van jongs af aan heb ik een grote bewondering voor Joop van den Ende. Zijn deskundigheid voor het televisie- en theatervak hebben voor menig succes gezorgd. En dat is toch uniek te noemen voor iemand met alleen ambachtsschool. Vooral zijn persoonlijke betrokkenheid bij het werk is mij altijd opgevallen. Maar hij was daarbij wel afhankelijk van anderen. 

Bij veel uitzendingen die in ‘zijn’ televisiestudio Aalsmeer werden opgenomen en waar hij geschiedenis schreef, was Joop van den Ende zelf aanwezig. Het was niet verwonderlijk als je hem op het laatste moment de studiovloer nog even zag aanvegen. Ondanks dat hij daar zelf personeel voor had. Ik was met een bevriende computerfanaat bij de opnamen van een aflevering van Cum Laude, welke in de jaren 1993 en 1994 op de televisie te zien was, gepresenteerd door Jos Brink. Het ging hier om een kennisquiz. Deze computerfanaat stapte na afloop op Joop af en begon een heel verhaal. Joop keek hem vriendelijk aan en antwoordde alleen nog maar: ‘Voor dit soort vragen moet u toch echt bij mijn technische mensen zijn.’

In 1991 kocht Joop het Circustheater in Scheveningen voor het symbolische bedrag van één gulden, waarbij hij er een verbouwing op losliet van vijftien miljoen gulden. Bij die verbouwing wilde hij natuurlijk alles tot in de puntjes geregeld hebben. Hij controleerde zelfs de nieuwe toiletten die net waren opgeleverd. Ik weet dat een beginnend werknemer van een ingehuurd bedrijf uiterst klunzig bezig was geweest om railsystemen te bevestigen aan de muren door het gebouw heen. Het zat scheef en er waren talloze onnodige gaten geboord. Toen Joop dat in de smiezen kreeg en daar tegen deze jongeman wat van zei, kreeg hij een grote mond terug. Op zijn beurt gaf Joop hem duidelijk te verstaan of hij wel wist tegen wie hij het had. Hij stond erop dat alles terstond eraf werd gesloopt. De werknemer kon zijn biezen pakken. Want wie is hier nu de grote baas?