Jan des Bouvrie in een ontspannen houding

De rommelige omgeving op de voorgrond is niet heel storend, omdat deze gedeelten van de foto niet helemaal scherp zijn weergegeven. Er is namelijk scherp gesteld op zijn gezicht (foto: Richard Helwig).

Op jonge leeftijd wist hij al waar zijn hart lag: bij het ontwerpen van meubels en het inrichten van interieur. Jan des Bouvrie wilde dat iedereen genoot van wonen. Met zijn warme persoonlijkheid bleek het voor mij niet moeilijk om een geslaagde foto van hem te nemen. Bedoeld als een portret. Het is zomer van het jaar 2007.

Uit technisch oogpunt is het gewaagd om een persoon, in dit geval Jan des Bouvrie, aan een tafel plaats te laten nemen waar veel spullen op staan. Bij portretten ligt toch juist het kiezen voor een rustige omgeving het meest voor de hand? Er is een fonduestel en er zijn glazen, servetten en borden op de voorgrond te zien. Die rommelige omgeving is niet heel storend, omdat deze gedeelten van de foto niet helemaal scherp zijn weergegeven. Er is namelijk scherp gesteld op zijn gezicht. Op de achtergrond staan eveneens de nodige spullen. Overigens van het merk Princess, een strakke keukenapparatuurlijn ontworpen door hemzelf.

De basisregel om een persoon uit het midden van het beeld te plaatsen, maar aan de linker- of rechterkant van het kader, hanteer ik niet altijd. Het is een beetje een kwestie van aanvoelen en experimenteren. En als ik wel voldoe aan deze regel, dan hou ik rekening met de kijkrichting. Aan de kant waar naar toe wordt gekeken zal de meeste ruimte moeten worden vrijgelaten. Ook wil ik dat er weinig vrije ruimte boven het gezicht te zien is. Het lichaam van de persoon is immers beter om te laten zien dan een lege ruimte erboven. Ik koos ervoor om de camera recht voor hem te plaatsen, waarbij hij vrijwel meteen een ontspannen houding wist aan te nemen. Wat mij altijd opvalt bij bekende Nederlanders: ze zijn gewend om op de foto te gaan. Jan des Bouvrie overleed in oktober 2020 op 78-jarige leeftijd.