In de voetsporen van wereldberoemd schrijfster Agatha Christie (1)

Hoog op een helling gebouwd, met uitzicht op de rivier, ligt Greenway House, het buitenhuis van Agatha Christie (foto: Richard Helwig).

Bij mij bestaat een oneindig grote bewondering voor Agatha Christie (1890-1976). Zij groeide uit tot een wereldberoemd schrijfster. Vanuit haar geboorteplaats Torquay, gelegen in het zuiden van Engeland, verdiepte ik mij voor de publicatie van een artikel in een videotijdschrift in deze boeiende materie.

Het begon eigenlijk heel onschuldig. Op een dag, toen Agatha als kind lag bij te komen van een griep, verveelde ze zich. Om de tijd toch nuttig door te komen, vroeg haar moeder aan haar om een verhaal te schrijven. Daarna kwam ze met een schriftje aanzetten wat Agatha best beviel. Als middelste van drie kinderen trouwt Agatha Mary Clarissa Miller in 1912 met Archibald Christie. Opmerkelijk is dat haar eerste boek ‘The Mysterious Affair at Styles’ door zes (!) uitgevers wordt geweigerd. In 1920 lukt het eindelijk om deze te laten uitgeven. Jammer genoeg komt haar huwelijk in zwaar weer terecht. Dit mondt in 1928 uit in een scheiding. De naam Christie blijft ze echter wel voeren. Dat heeft te maken met haar naamsbekendheid. Het is 1930 als ze opnieuw trouwt, nu met Max Mallowan.

Krimi’s, thrillers, detectives en liefdesromans: Agatha schreef er oneindig veel. Beroemde personages die door haar tot leven zijn gewekt zijn Hercule Poirot en Jane (Miss) Marple. Er zijn bijna tweehonderd verfilmingen van en over haar gehele werk gemaakt. Zo verfilmde de BBC tussen 1984 en 1992 twaalf van de boeken met Miss Marple voor de televisie, ITV zond van 2004 tot 2013 een serie uit. Ik kijk graag regelmatig naar verschillende afleveringen. Alleen in Nederland zijn er naar schatting al bijna 20 miljoen van haar boeken verkocht. Wereldwijd gaat het om ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren. Niet slecht voor iemand die niet naar school ging! Lees hier het tweede deel uit deze serie.