Hein de Kort: ‘Als een soort van afgeleide van het echte leven.’

Opvallend is dat hij vaak slechts in één tekening een volledige grap weet te plaatsen. Andere keren doet hij dat middels een strip (foto: Richard Helwig).

Waarom ik een grote fan van het werk van Hein de Kort ben? Omdat deze bekende tekenaar met zijn ‘opzettelijk gehaaste en klodderige’ stijl de meest grappige situaties in beeld weet om te zetten. Het is dan ook een unieke gebeurtenis als hij in een van zijn boeken een persoonlijke en unieke tekening voor me wil maken.

De tekeningen van Hein de Kort zijn bij een groot publiek geliefd. Hij begon bij het partijblad van de CPN, De Waarheid. Werkte voor uiteenlopende bladen, waaronder Revu, Sportweek, Penthouse, Leeuwarden Courant, Libelle en het Parool. In het jaar 1992 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Uit alles wat hij in het dagelijkse leven tegenkomt weet hij inspiratie te halen. Dat varieert van kleine voorvalletjes tot gebeurtenissen die de hele wereld bezighouden. ‘Als een soort van afgeleide van het echte leven. Wanneer ik een tekening maak en ik moet er zelf om lachen, dan is hij geslaagd. Een voorwaarde is wel dat een leuk idee vlot getekend moet kunnen worden’, zegt hij zelf. Opvallend is dat hij vaak slechts in één tekening een volledige grap weet te plaatsen. Andere keren doet hij dat middels een strip.

Het is 19 januari 2020 als hij signeert bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. Ik ben me ervan bewust dat ik mijn foto tegen het licht van de ramen neem. Daarom stem ik de instellingen van de camera hierop af. Als ik hem een van zijn boeken voorleg met de vraag of hij er voor mij een tekening in wil maken, voeg ik eraan toe dat ik bijna altijd met een fototoestel om mijn nek loop. Hij begint meteen met een dikke viltstift driftig te tekenen. Weet feilloos wat er wordt bedoeld. De situatie is als volgt. Ik wil een foto van iemand maken en zeg: ‘Lachen!’ Waarop deze persoon geïrriteerd aan mij vraagt: ‘Waarom? Is het leuk Richard?’ Ondertussen druk ik toch de ontspanknop in, gezien de toevoeging van het erbij geschreven ‘Klik’.