Gedetailleerd boek in zaak Anneke van der Stap: Vingers gespreid in angst

Uit de foto van de vader bij het graf van zijn dochter, spreekt het onvoorstelbare verdriet (foto: Richard Helwig).

Harry van der Stap (1944) verliest in de zomer van 2004 zijn vrouw Agnes op 59-jarige leeftijd door een ernstige ziekte. Een jaar later verdwijnt plotseling de 22-jarige Anneke, een van zijn drie geadopteerde kinderen. Ik schreef er een uitgebreid boek over, met als titel Vingers gespreid in angst. Het eerste exemplaar overhandigde ik aan de vader van Anneke, Harry van der Stap, op zaterdag 10 september 2016 bij boekhandel Paagman in Den Haag.

Na een aantal dagen wordt zij op nog geen kilometer afstand van haar ouderlijk huis in Rijswijk dood in de bosjes aangetroffen. Ze blijkt te zijn vermoord. Vanaf dat moment begint een intensieve strijd naar het vinden van de dader, het zoeken naar de antwoorden op de vele vragen en onduidelijkheden, het omgaan met emoties, het verdriet en de wanhoop. Ondanks alle inzet van politie, justitie en de media, lijkt het erop dat de zaak Anneke van der Stap niet wordt opgelost. Totdat de recherche bijna vijf jaar na de moord de man in zijn cel aanhoudt die zijn straf uitzit voor de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994, landelijk bekend geworden onder de Puttense moordzaak. Is hij verantwoordelijk voor de dood van Anneke?

In het kader van mijn boek volgde ik deze zaak in meer dan tien jaar tijd nauwlettend op de voet. Het grote publiek heeft er geen idee van wat er bij een dergelijk moordonderzoek om de hoek komt kijken. Men is Baantjer gewend waarbij een gehele zaak in minder dan een uurtje uitzendtijd is opgelost. Politie en justitie hebben in deze zaak vele jaren met man en macht gewerkt om de dader te kunnen veroordelen. Het is goed dat zoiets nader is belicht. Uit de foto van de vader bij het graf van zijn dochter, spreekt het onvoorstelbare verdriet. John van den Heuvel, misdaadverslaggever, schreef als quote op de omslag: ‘Een immens trieste gebeurtenis verwoord in een gedetailleerd verhaal. Uitgesmeerd over tien lange jaren. Dit boek grijpt je aan.’ Verder oordeelde hij het volgende: ‘Het is een even beklemmend als zeer goed gedocumenteerd boek geworden. Je hebt er onmiskenbaar je hele ziel en zaligheid ingelegd. Een waardevol naslagwerk en document voor iedereen die emotioneel of beroepsmatig bij de moord op Anneke betrokken was. Mijn welgemeende complimenten.’ Ook andere verschillende media waren uitermate positief over dit boek.

‘Een immens trieste gebeurtenis verwoord in een gedetailleerd verhaal. Uitgesmeerd over tien lange jaren. Dit boek grijpt je aan.’  John van den Heuvel, misdaadverslaggever.

‘In het onderzoek naar de moord op Anneke van der Stap zijn alle registers opengetrokken. Dit zeer gedetailleerde boek is daarvan het sluitstuk.’  Marieke van Essen, (onderzoeks)journalist De Telegraaf.

‘Stap voor stap neemt de auteur de lezer mee in alles wat er gebeurd is na haar dood. Een zaak die elke ouder naar de strot zal grijpen.’  Jorina Haspels, verslaggever AD/Haagsche Courant.

‘Meer dan tien jaar na haar dood staat op de grafsteen van Anneke van der Stap nog altijd geen sterfdatum vermeld. Een bijzonder tragische zaak, waarin ook nu nog niet alles is opgehelderd. Maar dit boek, met al haar details, brengt de lezer wel zo dichtbij als mogelijk.’  Vincent Veenman, politie- en rechtbankverslaggever Omroep West.

‘Met dit boek herbeleeft Rijswijk de nachtmerrie, die Nederland jarenlang in de greep hield.’  Tanja Verkaik, verslaggever Posthoorn.

‘Een geruchtmakende zaak die mensen na meer dan tien jaar nog aanspreekt… De beschrijvingen in het boek laat lezers de emoties voelen en proeven.’  Redactie De RijswijkseKrant, Haagmedia B.V.

‘De auteur reconstrueert de moordzaak tot in de kleinste details. Anneke’s vader vertelt hem minutieus wat hij aan den lijve heeft ondervonden.’  Reindert Brongers, website Misdaadjournalist.nl.

Bestel een gesigneerd exemplaar

Alleen op deze website is het mogelijk een door mij gesigneerd exemplaar van het boek Vingers gespreid in angst aan te schaffen. Het boek is natuurlijk ook in de boekhandels en via allerlei webwinkels verkrijgbaar, maar via deze wijze is het boek niet gesigneerd. Wanneer u onderstaand bestelformulier invult en verstuurt, ontvangt u binnen enkele dagen per e-mail de bevestiging en tevens factuur. Zodra de betaling binnen is, wordt het gesigneerde boek naar het opgegeven adres verzonden. De vastgestelde prijs is € 22,50 per boek (excl. € 4,50 aan eenmalige bijdrage in verpakkings- en verzendkosten voor zendingen tot 5 stuks, binnen Nederland, daarboven is dit gratis). Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt als er vragen mochten zijn over de bestelling.

ISBN: 9789461539373. Paperback, 367 pagina’s. Uitgeverij Aspekt.

Gebruik dit formulier