Gallyon van Vessem: ‘Een leuk koppie is echt niet voldoende.’

De spontane foto’s voor mijn interview met Gallyon van Vessem nam ik in de tuin van het TROS-gebouw in Hilversum (foto: Richard Helwig).

Oudere televisiekijkers kennen haar nog als een van de vaste gezichten van de TROS (nu AVROTROS). In het jaar 1995 interviewde ik Gallyon van Vessem voor het tijdschrift Video Uit & Thuis. Over haar werk als omroepster.

Waar omroepsters tegenwoordig niet eens meer op de televisie te zien zijn, betekende het ‘vroeger’ een belangrijk onderdeel van een avondje naar het scherm kijken. ‘Een leuk koppie is echt niet voldoende. Evenals een vlotte babbel’, aldus Gallyon van Vessem toen. Een vak dat volgens haar door menigeen werd onderschat. ‘Ik schrijf zelf mijn teksten, het is altijd live, ik zorg voor mijn eigen kleding…’ In 1991 startte ze als omroepster bij de TROS. Over die eerste keer op televisie: ‘Ik was erg nerveus. Mijn stem was totaal van slag. Mijn benen voelden aan als pap. Afschuwelijk. Ik zag het op dat moment ook even helemaal niet meer zitten. De TROS heeft me gelukkig voldoende tijd gegeven om aan de hele situatie te wennen.’ Ze maakte zelfs geen gebruik van de autocue. ‘Ik heb de meest belangrijke woorden op een velletje papier staan. Zo gaat het altijd lekker ontspannen.’

Hoe ze hier terecht was gekomen? ‘Als kind wilde ik al heel graag bij de televisie. Presentatrice of omroepster worden. Na mijn opleiding ging ik echter het bedrijfsleven in. Confectie, lingerie, verkoop van autotelefoons, van alles en nog wat. Ik zat veel op de weg. Het was wel leuk, maar er zat voor mij te weinig spanning in. Op een gegeven moment heb ik gewoon naar de TROS gebeld. Ik wist een gesprek voor elkaar te krijgen. Met zo’n zestig andere kandidaten moest ik een screentest doen. Tineke Verburg was daar sterk bij betrokken. Er volgde al snel een tweede oproep. Uiteindelijk hoorde ik dat de keuze op mij was gevallen.’ De spontane foto’s voor mijn interview met Gallyon van Vessem nam ik in de tuin van het TROS-gebouw in Hilversum. Overigens fotografeerde ik toen nog op dia, waarvan ik pas veel later een gedeelte heb laten digitaliseren.