Frank Masmeijer vastgelegd in zijn laatste moment in vrijheid

Ik weet Frank Masmeijer op 13 november 2018 in alle hectiek te fotograferen, als hij op weg is naar de rechtbank in Amsterdam. Enkele uren daarna verdwijnt hij in de cel (foto: Richard Helwig).

Van financiële rijkdom met alle vrijheid naar een forse veroordeling tussen vier celmuren. Ik volgde destijds de zaak van ondernemer Frank Masmeijer op de voet. Uiteindelijk weet ik hem vast te leggen. Het is zijn laatste moment in vrijheid. 

Het is 1985 als de dan nog onbekende Frank Masmeijer middels een screentest zijn debuut bij de televisie maakt. Voor de NCRV presenteert hij verschillende programma’s die uitermate goed worden bekeken. In 1994 stapt hij over naar de horeca. Het gaat hem niet bepaald voor de wind met de zaken die hij heeft gekocht. Twintig jaar later wordt hij in België door de politie van zijn bed gelicht op verdenking van zijn betrokkenheid bij de import van ruim vierhonderd kilo cocaïne. Zijn huwelijk met Sandra overleeft het niet.

Op 13 oktober 2017 ben ik aanwezig bij de uitspraak in de rechtbank van Antwerpen. Frank wordt schuldig bevonden aan betrokkenheid bij drugssmokkel. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een forse geldboete. Opvallend genoeg zag Frank het niet zitten om bij die uitspraak aanwezig te zijn. Het Openbaar Ministerie vraagt daarop om een onmiddellijke aanhouding. Uiteindelijk volgt die arrestatie pas op 23 oktober 2018 in het restaurant van het Van der Valk Hotel Princeville in Breda. Hij wordt uitgeleverd aan België. Frank wil in hoger beroep zijn onschuld aantonen. Dat lukt overigens niet.

Op 13 november 2018 verschijnt Frank voor de rechtbank in Amsterdam. Ik weet ik hem vast te leggen nog voordat hij bij de grote groep fotografen aankomt die hem staat op te wachten. Twee andere fotografen hebben hetzelfde plan. Ik kies daarom meteen voor een hoger standpunt (vogelperspectief). De camera hou ik boven me, ik kan daardoor niet meer in de zoeker kijken, en druk achterelkaar af op goed geluk. Geslaagd! Een klein nadeel is er wel. Reik je te hoog, dan lijkt de persoon hierdoor kleiner.