Frank Masmeijer: ‘Ik wist donders goed waarom ik was opgepakt.’

Op 13 november 2018 verschijnt Frank Masmeijer voor de rechtbank in Amsterdam. Ik weet hem vast te leggen nog voordat hij bij de grote groep fotografen aankomt die hem staat op te wachten (foto: Richard Helwig).

Van financiële rijkdom met alle vrijheid naar een forse veroordeling tussen vier celmuren. Ik volgde destijds de opvallende zaak van ondernemer Frank Masmeijer op de voet. Uiteindelijk weet ik hem vast te leggen. Het is dan zijn laatste moment in vrijheid. 

Het is 1985 als de nog onbekende Frank Masmeijer middels een screentest zijn debuut bij de televisie maakt. Voor de NCRV presenteert hij verschillende programma’s die uitermate goed worden bekeken. In 1994 stapt hij over naar de horeca. Maar het gaat hem niet bepaald voor de wind met de zaken die hij heeft gekocht. Twintig jaar later wordt hij in België door de politie van zijn bed gelicht op verdenking van zijn betrokkenheid bij de import van meer dan vierhonderd kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou samen met anderen geprobeerd hebben de cocaïne in de Antwerpse haven België binnen te smokkelen, verstopt in een pallet bananen afkomstig uit Zuid-Amerika. De douane vertrouwde de handel echter niet. Zo zegt hij later: ‘Ik wist donders goed waarom ik was opgepakt.’ Zijn huwelijk met Sandra strandt uiteindelijk.

Op 13 oktober 2017 ben ik aanwezig bij de uitspraak in de rechtbank van Antwerpen. Frank wordt schuldig bevonden. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een forse geldboete. Opvallend genoeg zag hij het niet zitten om bij die uitspraak aanwezig te zijn. Het Openbaar Ministerie vraagt daarop om een onmiddellijke aanhouding. Uiteindelijk volgt die arrestatie pas op 23 oktober 2018 in het restaurant van het Van der Valk Hotel Princeville in Breda. Hij wordt uitgeleverd aan België. Op 13 november 2018 verschijnt Frank Masmeijer voor de rechtbank in Amsterdam. Ik weet hem vast te leggen nog voordat hij bij de grote groep fotografen aankomt die hem staat op te wachten. Op 27 juni 2019 wordt hij in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en een forse geldboete. Half juni 2022 is hij onverwacht vervroegd vrijgelaten.