Foto’s in tentoonstelling Bassie en Adriaan opgenomen

In de tentoonstelling waren drie foto’s opgenomen die ik thuis op zolder bij Aad van Toor maakte in 1995. Achter glas tussen enkele originele draaiboeken, naast het Betacam montagepaneel waar hij mee werkte (foto: Richard Helwig).

In Museum Vlaardingen was tot en met 24 oktober 2021 de tentoonstelling Een Schat aan Herinneringen van Bassie en Adriaan te zien. Hierin waren drie foto’s opgenomen die ik thuis op zolder bij Aad van Toor maakte in 1995. Achter glas tussen enkele originele draaiboeken, naast het Betacam montagepaneel waar hij mee werkte. Op de foto’s werkt Aad met een montagerecorder, staat hij naast zijn kast met ordners en draaiboeken en is hij met een hoofdtelefoon op aan het woord. Toen nog op dia, later heb ik ze laten digitaliseren.

De broers Bas en Aad van Toor traden tussen 1955 en 1980 nationaal en internationaal op met het acrobatennummer The Crocksons. Vanaf de jaren zeventig kregen ze bekendheid als het duo Bassie en Adriaan. Aad: ‘Toen 1975 naderde, zeiden we tegen elkaar, wat gaan we doen? Uiteindelijk besloten we een televisieserie te gaan maken over een clown en een acrobaat. Maar binnen twee maanden waren Bassie en Adriaan razend populair.’ Naast optredens in theaters en circussen zijn ze te zien in de vele belevenissen voor kinderen op televisie, zowel in korte als lange versies.

Als hij in 1991 bezig is met de montage van de serie De Geheimzinnige Opdracht (later uitgebracht onder de titel Op Reis door Europa), zegt hij hierover: ‘Bas kwam soms bij de montage kijken. Hij bleef nooit langer dan een half uur. Ik vond het juist heerlijk om in mijn eentje in de montagestudio bezig te zijn.’ Ik complimenteer Aad. Omdat hij over een onuitputtelijke creativiteit beschikt. Hij knikt bescheiden. ‘Als de wilskracht groot genoeg is, dan krijg je alles voor elkaar. Het wil niet zeggen dat ik een intelligent persoon ben geweest, want ik heb zeven jaar lagere school. Het heeft ermee te maken dat ik vroeger geen zin had om te leren. In die tijd was dat normaal. Ach joh, dat doe je toch niet. Ga lekker werken. Dan werd er geld verdiend. En geld was in de familie hard nodig.’