Foto’s in tentoonstelling Bassie en Adriaan opgenomen

En drie van mijn foto’s uit dat interview zijn nu te zien in de tentoonstelling, te midden van talloze attributen en rekwisieten van beide artiesten. Achter glas in een vitrine (foto: Richard Helwig).

In Museum Vlaardingen is momenteel de tentoonstelling ‘Een Schat aan Herinneringen’ van Bassie en Adriaan te zien. Hierin zijn een drietal foto’s opgenomen die ik thuis bij Aad van Toor maakte in het jaar 1995. Toen nog op dia, maar daarna heb ik ze laten digitaliseren.

De broers Bas en Aad van Toor traden tussen 1955 en 1980 nationaal en internationaal op met het acrobatennummer The Crocksons. Vanaf de jaren zeventig kregen ze bekendheid als het duo Bassie en Adriaan. Aad: ” Toen 1975 naderde, zeiden we tegen elkaar, wat gaan we doen? Uiteindelijk besloten we een televisieserie te gaan maken over een clown en een acrobaat. Maar binnen twee maanden waren Bassie en Adriaan razend populair.’ Naast optredens in theaters en circussen zijn ze te zien in de vele belevenissen voor kinderen op televisie, in korte als lange versies. Hierbij hebben ze in populariteit alle andere jeugdprogramma’s ver achter zich gelaten.

Zo was ik in het jaar 1995 bij Aad van Toor thuis op zolder, om hem voor het tijdschrift Video Uit & Thuis te interviewen over de montage van hun tv-series. En drie van mijn foto’s uit dat interview zijn nu te zien in de tentoonstelling, te midden van talloze attributen en rekwisieten van beide artiesten. Achter glas in een vitrine. En heel toepasselijk, tussen enkele originele draaiboeken. Naast het Betacam montagepaneel waar Aad mee werkte. De foto’s betreffen die waar hij aan het werk is met een montagerecorder, hij naast zijn kast met ordners en draaiboeken staat, en tenslotte met een hoofdtelefoon op aan het woord is. Ik ben blij dat ze een plekje hebben gekregen in hun eigen verzameling. ‘Een Schat aan Herinneringen’ betreft een zeer boeiende reis door zowel hun professionele als persoonlijke leven. Deze tentoonstelling is tot en met 16 mei 2021 te bezoeken (volg de actuele maatregelen rondom corona). Museum Vlaardingen is gevestigd aan de Westhavenkade 54. Voor de toegang dien je online kaartjes te reserveren op de website www.museumvlaardingen.nl.