Foto geplaatst in biografie Hans Kazàn: De man die alles kan

Van links naar rechts in de kleedkamer achter de coulissen: Steven, Hans, Renzo, Oscar en Mara (foto: Richard Helwig).

Het is altijd leuk als er een van mijn foto’s wordt gebruikt in een geautoriseerde biografie. Dit keer gebeurde dat in het boek De man die alles kan. Deze werd geschreven door Michel van Zeist en kwam uit in februari 2023. De betreffende groepsfoto achter de schermen maakte ik in het jaar 2017. Toen gaf de familie Kazàn zestien uitverkochte shows in Venlo. 

Hans Kazàn kreeg op zijn negende jaar van Sinterklaas een goocheldoos en sindsdien is hij altijd met goochelen bezig geweest. Die passie voor de goochelkunst werd zijn handelsmerk. Het boek gaat onder meer over zijn carrière over vallen en opstaan. Landelijke bekendheid kreeg hij door zijn optredens voor televisie in de optredens in de shows van Ren je rot met Martin Brozius. Kijkers zagen hem als vast gezicht van De Blufshow en Prijzenslag. Bij RTL presenteerde hij goochelprogramma’s en deed dat later samen met zijn kinderen bij de TROS.

Om een pakkende groepsfoto te maken, bestaat geen vast recept. Meestal gebruik ik een 18-55 lens om voldoende uit de voeten te kunnen. Inzoomen doe ik zelden. Zo dicht mogelijk erop gaan staan, werkt het best. Ondertussen blijf ik in gesprek. Dat zorgt juist voor een ongedwongen sfeer en spontaniteit. Bij het bepalen van de compositie, zal ik letten op de voorgrond. Staan de personen bijvoorbeeld tegen een muur aan, dan is het handig om te vragen of ze iets naar voren kunnen. Hierdoor wordt het mogelijk om de groep los te maken van de achtergrond. In dit geval maakte ik de foto in de kleedkamer van Theater De Maaspoort in Venlo. Vlak na een optreden. Met een spiegel op de achtergrond. Ik heb het aangedurfd. Door te kiezen voor een indirecte belichting bleef enige weerspiegeling uit. Maar de gordijnen op de achtergrond moesten wel dicht om tegenlicht te voorkomen. De man die alles kan is verschenen bij uitgeverij Sumtip B.V. (ISBN 9789083084435).