Erica Terpstra: ‘Als het regent heb ik een zeemlap om mij mee af te drogen.’

‘Zoals het nu gaat, is het echt. Ik heb geen visagist, geen kapper. Helemaal niks’, vertelt Erica Terpstra (foto: Richard Helwig).

Vanaf 2011 was ‘Erica op Reis’ bij Omroep MAX te zien. En zoals bij elk tv-programma het geval is, waren ook hier de kijkcijfers van groot belang. Daar valt niets op aan te merken want het was een groot succes. Hoe Erica Terpstra dat doet?

‘Dat is best bizar. Want tot nu toe hebben we alle acht seizoenen gemiddeld meer dan een miljoen kijkers per programma weten te trekken, inclusief de kijkers van de herhalingen’, aldus Erica Terpstra. Duidelijk is dat ze bij het maken ervan, vooral niet kiest voor de rol van toeschouwer. Een geheel eigen stijl hanterend. ‘Ik wil deelnemen. Dus duik ik die cultuur in en probeer me daar steeds op voor te bereiden.’ En heeft Erica zich gerealiseerd dat ze op televisie vooral geen presentatrice wil zijn. ‘Dat heeft me veel rust gegeven. Anders had ik zinnen uit het hoofd moeten leren, een toneelstukje op moeten voeren. Zoals het nu gaat, is het echt. Ik heb geen visagist, geen kapper. Helemaal niks. Als het regent heb ik een zeemlap om mij mee af te drogen. Ik ben gewoon wie ik ben. Mooi toch?’

Zelden zijn boekpresentaties zo leuk om mee te maken als die van het boek ‘Erica op Reis’. Ze deed dat op 21 november 2019 bij boekhandel Paagman in Den Haag. Ik was erbij. Ooit zwemkampioene, sportjournaliste en politica en nu genietend van dit succes. In haar boek, welke is uitgegeven door Cosmos Uitgevers, schetst zij een beeld van de inspirerende en soms wonderlijke landen en culturen die ze heeft bezocht. Ze noemt het bijzonder om te mogen reizen, om andere mensen te mogen ontmoeten. ‘Vooral als je elkaar niet verstaat, is dat iedere keer weer een ware uitdaging. Daar kun je echt lol mee hebben.’ Over de prachtige foto’s in het boek zegt ze: ‘Mijn regisseur Feije Riemersma heeft ze gemaakt. En dan te bedenken dat hij amateurfotograaf is.’