De zaak van kloosterzuster Godfrieda (1): de reportage

In het Belgische plaatsje Wetteren, gelegen op iets meer dan tien kilometer ten oosten van Gent, is het klooster van de Apostolinen van de Heilige Jozef gevestigd (reconstructiefoto: Richard Helwig).

Ontspannen genieten van je oude dag in een rusthuis is er soms niet bij. Een spraakmakende moordzaak is die van kloosterzuster Godfrieda uit het jaar 1977. Voor deze tiendelige serie artikelen ging ik 35 jaar later op onderzoek uit.

In het Belgische plaatsje Wetteren, gelegen op iets meer dan tien kilometer ten oosten van Gent, is het klooster van de Apostolinen van de Heilige Jozef gevestigd. Ernaast bevinden zich een paar klinieken en een klein rusthuis voor bejaarden. Het geheel heet het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Hier vonden in de jaren zeventig verschillende bewoners een opvallende dood. Het feitenrelaas heeft alles te maken met het onderwerp insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat bloedsuiker als energie kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Door misbruik kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan, namelijk wanneer het wordt toegepast als dodelijk injectiemiddel. En dat gebeurt: kloosterzuster Godfrieda voert de leiding over het rusthuis. Zij komt in opspraak als blijkt dat ze bejaarde bewoners op slinkse wijze ‘euthanaseert’ zonder dat daar enige medische aanleiding toe bestaat.

Is er misschien nog iets bewaard gebleven over de zaak Zuster Godfrieda? Als eerste zoek ik contact met de gemeente Wetteren. Via de plaatselijke bibliotheek wil ik achterhalen of er meer is dan ik nu al weet. Ik zoek in het archief van de plaatselijke krant. En ik probeer bij justitie enige informatie boven tafel te krijgen. Toepasselijk genoeg, verblijf ik in een voormalig klooster in Gent op één van de kamers waar vroeger kloosterzusters sliepen. Deze accommodatie heeft weliswaar met de zaak niets te maken, maar is wel een ideale plek om reconstructiefoto’s te maken. Ik oriënteer mij op de locaties uit die tijd. En ik ga ter plekke in Wetteren poolshoogte nemen. Lees hier het tweede deel uit deze serie.