De stacaravan van Ron en Karin van der Werf

Op camping De Tol in Nunspeet staat 43 jaar lang op plek 47 een stacaravan, type Panorama ’69, Ranger, van het merk Pemberton (foto: Richard Helwig).

Kamperen met een caravan is bijna sinds mensenheugenis een favoriete vakantiebezigheid van veel Nederlanders. Een stuk terug in de tijd, als op camping De Tol in Nunspeet een Pemberton stacaravan staat. Een flink model in de frisse kleuren groen en wit. Compleet met zonneluifel over de hele lengte.

Wat is er nou makkelijker en leuker dan de natuur in te trekken met je eigen ‘huisje’ op wielen? En wil je liever een vaste plek en heb je de financiële middelen, dan neem je toch gewoon een stacaravan? Kijken we naar het jaar 1957, dan is kamperen in dat jaar in ons land de meest gewilde besteding van de vakantie. Grote warenhuizen kenden een eigen kampeerafdeling. Hoe luxe was dat! Kijk naar 1969. Hele generaties stadsbewoners brengen tussen 1 april en 30 september elk mooi weekend door op de camping. Vakanties zijn op die plekken al net zo populair. Wat wil je, niet ver van huis en toch volop rust en natuur?

Op camping De Tol in Nunspeet staat 43 jaar lang op plek 47 een stacaravan, type Panorama ’69, Ranger, van het merk Pemberton. Deze werd nauwelijks verplaatst. Ron en Karin van der Werf uit Diemen kopen de caravan in 1988 van een ouder echtpaar, de campingeigenaren. Ron komt sinds 1966 met zijn ouders op De Tol. In 1980 krijgt hij verkering met Karin, en zij gaat af en toe mee. Als er kinderen komen verblijft het gezin om de week in het weekend en in de zomervakanties in deze caravan. Vanwege de rijke historie toonde het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem interesse om dit historische pronkstuk over te nemen. Die overname vond in 2013 plaats. Foto’s verkleuren na jaren. En dus maakte ik deze roder van kleur. Om het verleden na te bootsen. Het suggereert dat dit tijdperk onherroepelijk voorbij is.