De belevenissen van ‘The Yorkshire Shepherdess’ Amanda Owen

Amanda Owen vertelt me over het realiseren van haar droom om schaapsherderin te worden. Inspiratie deed ze op uit het leven van veearts James Herriot (foto: Richard Helwig).

Een van mijn unieke ontmoetingen is die met schaapsherderin Amanda Owen in het voorjaar van 2017. Haar eerste boek ‘The Yorkshire Shepherdess’ kwam uit in 2015, twee jaar later gevolgd door ‘A Year in the Life of the Yorkshire Shepherdess’. Bekend van radio en televisie, waaronder BBC Breakfast. Miljoenen kijkers volgden haar belevenissen in de ITV-serie ‘The Dales’.

Ik bevind me in een afgelegen deel van de Yorkshire Dales. Zonder enig bereik van een mobiele telefoon. Overnachtend op heuvelboerderij Ravenseat, met tweeduizend hectare grond eromheen. Die ze deelt met haar man Clive, hun negen kinderen, zo’n duizend schapen, enkele schaapshonden en andere dieren. De ontvangst is uiterst hartelijk. Amanda Owen vertelt me over het realiseren van haar droom om schaapsherderin te worden. Inspiratie deed ze op uit het leven van veearts James Herriot. In haar boeken legt ze uit hoe zij omgaat met de ups en downs van het boerenleven. Van het plezier dat wordt beleefd aan het fokken van de vele schapen, het zien wisselen van de seizoenen tot aan het opvoeden van de kinderen. Ze vindt dat zwangerschap erbij hoort. Dat er geen tijd is om zich steeds negen maanden zorgen te maken. Ook noemt ze vervelende gebeurtenissen, zoals het uitbreken van mond-en-klauwzeer. Ik besluit een foto met haar alleen te maken. Ontspannen zittend voor een hek, samen met een schaapshond. Het bewolkte weer levert voldoende natuurlijk licht op.

Amanda werd in september 1974 geboren in Huddersfield en was het eerste kind van Joyce en Maurice Livingstone. Een van haar eerste jeugdherinneringen is het hard trappen op haar driewieler. Over hoe ze op een keer daarbij vier tanden verloor. Op haar eigen boerderij omschrijft ze de lammerentijd als een ‘magische’ periode, maar wel eentje die zwaar is. De lente bereikt Upper Swaledale relatief laat in het jaar. Dus gebeurt het regelmatig dat het eerste lammetje wordt geboren terwijl er nog sneeuw ligt. De winters zijn hier best streng.