Chriet Titulaer: ‘Het begint digitaal te worden.’

Chriet Titulaer met zijn eigen videocamera in de zomer van 1995: ‘Het was voor mij bijvoorbeeld meteen al duidelijk dat VHS als videosysteem zou gaan winnen. Ik baseerde dat simpelweg op het grootste marktaandeel dat VHS had.’ (foto: Richard Helwig)

Sterrenkundige, populair-wetenschappelijk schrijver en televisiepresentator Chriet Titulaer deed graag opmerkelijke uitspraken en voorspellingen. Ook tijdens mijn interview voor het tijdschrift Video Uit & Thuis in de zomer van 1995.

‘Ik moet eerlijk zeggen dat de voorspellingen die ik in het verleden heb gedaan, toch allemaal redelijk goed zijn uitgekomen. Het was voor mij bijvoorbeeld meteen al duidelijk dat VHS het als videosysteem zou gaan winnen. Ik baseerde die conclusie simpelweg op het feit dat VHS het grootste marktaandeel had. En dat terwijl VCC (Video 2000, red.) een kwalitatief veel beter systeem betrof.’ Ik vroeg hem of de videoband zou gaan verdwijnen. Chriet zei hierover: ‘Op termijn wel. Het begint digitaal te worden. De gewone videoband is heel goedkoop. Gezien die lage prijs kan het verdwijnen hiervan nog wel een lange tijd duren. Ik zit dan zelf te denken aan een termijn van zo’n tien tot vijftien jaar. Het wordt dan geen CD, maar een chip. Dus geen tussenstappen meer. Beeld wegschrijven op CD is namelijk een uitermate kostbare zaak.’ En hoe zat het volgens hem met de slijtage van de chip? ‘Er is op dit ogenblik geen enkele indicatie dat chips kunnen slijten. Technologisch gezien zullen chips natuurlijk wel verouderen na een aantal jaren.’

En vertelde hij me: ‘Er zijn al chips waar een paar seconden video op vastgelegd kunnen worden. Dat is nog te weinig. Maar als je die paar seconden ieder jaar zou verdubbelen, dan kun je heel snel een half uur vastleggen. Op dat moment zal men veel liever een chip hebben want daar zitten geen bewegende delen in. Een optische schijf draait hoe dan ook altijd rond.’ De overgang van de vertrouwde elpee naar CD verliep uiterst succesvol. Waarom eigenlijk? Chriet: ‘Door de veel betere kwaliteit natuurlijk. Ik denk dat de CD het voornamelijk ook goed heeft gedaan omdat de plaatjes glimmend zijn. Dat is een belangrijk verkoopargument geweest.’ Chriet Titulaer overleed in april 2017 op 73-jarige leeftijd.