Appie Baantjer en zijn boeken: ‘Ik schat een slordige acht miljoen.’

‘Voor een compleet boek moet ik ongeveer tweehonderd A4’tjes aanleveren. Dat zijn zo’n 180.000 aanslagen’, legt Appie Baantjer uit. Deze foto maakte ik overigens nog analoog (foto: Richard Helwig).

Appie Baantjer was de geestelijk vader van Baantjer. In februari 2002 werd een artikel van mij gepubliceerd in het tijdschrift PC Plus en in april 2005 gebeurde dat in het tijdschrift Digital Movie.

De op Urk geboren Appie Baantjer begon in 1954, na een korte periode bij de radio-, auto- en motordienst gewerkt te hebben, als rechercheur op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Het grootste succes kwam toen Baantjer, die ook jarenlang columnist was voor het Nieuws van de Dag, rechercheur De Cock en zijn jonge assistent Dick Vledder introduceerde. Sindsdien, en dat is al vanaf 1965, loopt De Cock op vermoeide voeten door de Amsterdamse binnenstad en weet hij in gemiddeld 136 pagina’s samen met Vledder de meest ingewikkelde moorden op te lossen.

Een boek kost hem een maand of drie. ‘Schrijven is een groot avontuur. Ik beleef het schrijven zo intensief dat er als het ware een tweede realiteit ontstaat. Voor een compleet boek moet ik ongeveer tweehonderd A4’tjes aanleveren. Dat zijn zo’n 180.000 aanslagen. Binnen dat kader moet het verhaal af zijn.’ Door zijn uitgeverij, De Fontein, waren toen inmiddels al meer dan zes miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Daarnaast zijn er ook nog andere uitgeverijen die zijn boeken hebben uitgebracht, waaronder in het buitenland. Het totale aantal was zelfs hem niet bekend: ‘Ik schat een slordige acht miljoen. Maar je mag rustig weten dat ik me nog steeds verbaas over die enorme aantallen.’ Ik vroeg hem of hij een idee had wanneer hij zou willen stoppen met schrijven: ‘Ik ga door totdat mijn geest wordt versluierd. Ze zeggen wel eens dat je ouder wordt als je je verstand regelmatig flink laat werken. Ik vind het heerlijk om in mijn kamertje van drie bij vier achter de computer te kruipen. En verhalen te verzinnen. Als krasse tachtiger hoop ik nog heel lang met De Cock actief te zijn!’ Appie Baantjer overleed in augustus 2010. Hij werd 86 jaar.