André van Duin: ‘Wel wat vastlopers maar die waren snel te verhelpen.’

En in zijn huiskamer is er nog een computer te vinden, eveneens van Apple. Het is ook de plek waar ik mijn, overigens toen nog analoge, foto van André maak (foto: Richard Helwig).

Tijdens mijn interview met André van Duin op 10 september 2002, kwam onder meer zijn computergebruik ter sprake. Omdat ik toen over dit onderwerp een artikel voor het tijdschrift PC Plus maakte. Hij heeft dan naar zijn schatting de vijftiende Apple in vijfentwintig jaar tijd bij hem thuis staan. Een bezoek waar ik nog graag op terugkijk.

In zijn eigen montagestudio staan de nodige computers opgesteld. En in zijn huiskamer is er nog een computer te vinden, eveneens van Apple. Deze laatste gebruikt hij hoofdzakelijk voor mailverkeer en internet. Het is ook de plek waar ik mijn, overigens toen nog analoge, foto van André maak. Je zou best kunnen zeggen dat hij dol op computers is. ‘Vanaf het allereerste begin ben ik al bij dit stukje ontwikkeling betrokken. Mailen doe ik veel. Boodschappen via internet doe ik niet. Ik kom graag in winkels en heb daar internet niet voor nodig. Wel bestel ik nog wel eens boeken of cd’s en dat gaat altijd prima.’

Over de prijzen van software is hij in die tijd minder te spreken. ‘De software die je moet kopen, vind ik nog steeds erg duur. Je koopt een enorme doos en als je die dan openmaakt, komt er alleen maar een cd-rommetje uit en de rest is leeg. Ik blijf me daar over verbazen. Gebruiksaanwijzingen lees ik van tevoren niet en raadpleeg ik pas als ik ergens over twijfel. Veel andere naslagwerken heb ik niet, omdat ik er geen gebruik van maak.’ Van computervirussen is hij gelukkig verschoond gebleven. ‘Wel wat vastlopers maar die waren snel te verhelpen. Ik heb geen ervaringen met helpdesks omdat ik die nooit bel.’ Computercursussen heeft André nooit gevolgd omdat hij zichzelf alles spelenderwijs heeft aangeleerd. Het mooiste vindt hij het downloaden van internet. ‘Ik maak zelf mijn eigen cd-rommetjes met muziek. Ze moeten dat gebruik gewoon legaliseren. Eén euro per muzieknummer, ik noem maar wat. En één website waar alles snel op te vinden is. Dat is allemaal toch veel handiger?’