Altijd goed voorbereid op reportage

Tijdens een van mijn reportages in de zomer van het jaar 2012 op Texel (foto: Richard Helwig).

Waar ik ook naar toe ga op reportage, ik doe dat altijd goed voorbereid. Althans, ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de omstandigheden die me te wachten staan. De tijd zo nuttig mogelijk besteden, daar gaat het om.

Een sprekend voorbeeld is Groot Brittannië waar ik heel graag kom om de meest afgelegen plekken te bezoeken. Van ‘s morgens vroeg tot in de late avonduren. Het is niet ongewoon als ik al een jaar voor vertrek met mijn gedetailleerde draaiboek bezig ben. Ik moet zeggen: deze voorbereiding is het leukst. Uitzoeken wat het meest geschikt is voor het schrijven van artikelen en het nemen van foto’s, waarbij er op moet worden gelet dat de reistijden in de auto niet te lang worden op een dag. Hoe ontspannend ik autorijden ook vind, zelfs als er links gereden en geschakeld moet worden, maar het zorgt voor veel verloren uurtjes. Tenzij ik onverwachte dingen tegenkom waar ik eveneens ‘moet’ uitstappen om foto’s te maken. Wat regelmatig aan de orde is.

Struikelblok bij mij is dat ik teveel wil doen op een dag. Mijn tempo ligt hoog. In de programmering heb ik dan in theorie teveel ingepland, waardoor ik in de praktijk minder kan doen. Dat is jammer, maar ik moet me erbij neerleggen dat het gebeurt. Dus stel ik prioriteiten. Door de plekken die ik echt wil bezoeken, bovenaan te zetten. In feite is het een luxe omstandigheid waarin ik verkeer, want hoe meer er op mijn lijstje staan, hoe meer vruchtbare onderwerpen er voor het maken van de te publiceren artikelen beschikbaar zijn. En dat hoeft zich niet in Groot Brittannië af te spelen. Ook in Nederland kom ik graag op bepaalde plekken, zoals de Waddeneilanden, waarbij Texel toch wel tot de meest favoriete behoort.