Wat maakt een interview tot een goed verhaal?

Lezers moeten iets meekrijgen wat boeiend is, wat leuk is om te weten of waar ze misschien over na gaan denken (eigen foto).

Met een interview kan de lezer veel te weten komen. Het belangrijkste vind ik als die persoon tegenover me zich op zijn of haar gemak voelt. Uitspraken ontlokken is er niet bij. En het meest belangrijke: de tekst en het bijbehorende fotomateriaal wordt altijd ruim voor publicatie nog voorgelegd. Eerlijkheid en transparantie staan bovenaan.

Het gaat erom dat het beste uit een gesprek wordt gehaald. In bijvoorbeeld een uur tijd kan er veel worden verteld, maar lang niet alles zal interessant genoeg zijn om in het te publiceren artikel op te nemen. Dus vindt er bij de uitwerking altijd een selectie plaats waarbij er ondertussen voor wordt gezorgd dat de samenhang van het volledige verhaal in tact blijft. Lezers moeten iets meekrijgen wat boeiend is, wat leuk is om te weten of waar ze misschien over na gaan denken. Ik heb tot op heden veel bekende en minder bekende mensen in de ogen mogen kijken. Dat betekent vooronderzoek doen. Vragen voorbereiden. Maar vooral luisteren naar wat iemand te vertellen heeft. Iemand uit laten praten.

Goed interviewen is niet een vooraf opgesteld vragenlijstje afwerken. Een eigen mening door laten schijnen is ook geen beste optie. De lezer wil immers alleen maar weten hoe de geïnterviewde ergens over denkt. Mensen die veel in de belangstelling staan van de media krijgen veel aanvragen voor interviews. En dus is het belangrijk bij de aanvraag al zo origineel mogelijk te zijn. Iets wat ik altijd probeer te doen. De verslaglegging van het interview vindt plaats met behulp van aantekeningen en een audio-opname (is bedoeld om naderhand nauwkeuriger uit te kunnen schrijven). Het maken van een dergelijke opname gebeurt overigens altijd met toestemming vooraf. De leukste interviews die ik heb afgenomen? Tja, dat is moeilijk kiezen. Ik beleef overal altijd heel veel plezier aan. Werken met mensen is nu eenmaal het mooiste wat er is.