Wat heb ik toch met die typisch Engelse dubbeldekkers?

Een grote hal biedt een keurig overzicht van de bussen die er staan. Ook buiten staan er een aantal opgesteld (foto: Richard Helwig).

Londen kenmerkt zich door een uitgebreid netwerk met onder meer de bekende rode dubbeldekkers. Die vroegere bussen hebben veel nostalgie in zich, waar ik graag mijn hart bij ophaal. Ze hebben iets bijzonders. Ik reisde af naar het London Bus Museum.

Een en ander vindt zijn oorsprong in de jaren vijftig toen London Transport met het ontwerp kwam voor een (toen!) zuinige en eenvoudig te bedienen bus. De ‘Standard Routemaster’, ook wel aangeduid als RM, werd in 1956 voor het eerst in gebruik genomen. In het London Bus Museum is de grootste collectie historische bussen te vinden die ooit hebben rondgereden. Er wordt hier 150 jaar geschiedenis weergegeven. Een grote hal biedt een keurig overzicht van de bussen die er staan. Ook buiten staan er een aantal opgesteld. Al hebben sommige exemplaren hierdoor wel duidelijk te lijden van roestvorming. De informatievoorziening in het museum is uitgebreid. En wil je wat weten, dan kun je altijd bij de enthousiaste suppoosten terecht.

Dat de Routemaster bij het Britse publiek mateloos populair is, bleek in oktober 2008. De bekende tv-presentator Jeremy Clarkson blies voor de televisie een bus van dit type op. Als een soort van promotiestunt. Hij maakte zich bij veel kijkers hiermee niet geliefd. De voorzitter van de Routemaster Association was het met de gang van zaken duidelijk niet eens en betitelde de actie zelfs als heiligschennis. Jammer is dat de Routemaster sinds de jaren tachtig vervangen moest worden door nieuwe bussen. Het is nog steeds een dubbeldekker, maar de ouderwetse uitstraling is er overduidelijk vanaf. Bussen hebben nu eenmaal een beperkte levensduur en slijten snel door het zeer regelmatig optrekken en remmen in het drukke stadsverkeer. Het London Bus Museum ligt tussen Weybridge en Byfleet in Surrey (aan de Brooklands Road).