Vuurtorens trekken bij mij altijd de aandacht

Zo koos ik dit keer Trwyn Du Lighthouse uit, ook wel bekend als Penmon Lighthouse (foto: Richard Helwig).

Ze hebben iets bijzonders. Hoe je het bekijkt, vuurtorens trekken bij mij altijd de aandacht. Trwyn Du Lighthouse in Groot-Brittannië staat midden in het water. En dat betekent bij mooi weer volop open vlakken met weinig schaduwen. Het resulteert in blauwe tinten van water en lucht.

In vroeger tijden beschikten schepen nog niet over geavanceerde apparatuur zoals die nu wordt gebruikt. Door vreugdevuren op heuveltoppen te bouwen, moesten ongelukken worden voorkomen. Later veranderde dit toen er vuurtorens werden gebouwd. Ook al zijn ze tegenwoordig steeds minder in gebruik vanwege de moderne navigatiesystemen, het blijven bouwwerken waar ik met de fotocamera graag opnamen van maak. Enkele vuurtorens die op mijn verlanglijstje staan, zijn Trwyn Du, Skerries, South Stack, Bardsey en Strumble Head. Zo koos ik dit keer Trwyn Du Lighthouse uit, ook wel bekend als Penmon Lighthouse. Geen rood-witte van kleur, maar een zwart-witte! Deze vuurtoren is gelegen tussen Black Point nabij Penmon en Ynys Seiriol, of Puffin Island, aan de oostelijke kant van Anglesey. Het markeert de doorgang tussen de twee eilanden.

Afhankelijk van het moment van de dag, varieert ook het licht. Met de zon in de rug ligt het meest voor de hand. Deze frontale belichting zal in de gehele foto voor een egale indruk zorgen. Daardoor zullen de kleuren overal even sterk zijn. In de nabewerking heb ik de kleuren maar weinig opgelicht. Hoeveel keuze er bestaat wat betreft de brandpuntsafstand is afhankelijk van de beschikbare standpunten van waaruit gefotografeerd kan worden. Een foto in groothoek ligt bij vuurtorens het meest voor de hand. Immers, het landschap speelt ook een belangrijke rol. Met een voorgrond van diepte. Belangrijk is dat de horizon bij dit soort composities altijd recht moet staan. In sommige gevallen worden door de lens rechte lijnen krom gebogen. Dat is met name het geval bij groothoeklenzen met een korte brandpuntsafstand. Die vervorming kan vervelend zijn als ze achteraf niet worden gecorrigeerd.