Verzot op bussen en dubbeldekkers

Let op de bedrading en de ‘trolley booms’ op het dak van de bussen. Hier kun je aan zien dat het om trolleybussen gaat (foto: Richard Helwig).

Bussen? Dubbeldekkers? Waar mijn fascinatie is ontstaan? Eigenlijk heb ik geen idee. Het is er gewoon! Vroegere bussen hebben veel nostalgie in zich, waar ik graag mijn hart bij ophaal. Ik ben er verzot op en reisde af naar het Engelse Trolleybus Museum.

Wat ik bij het dorp Sandtoft tegenkom, overtreft al mijn verwachtingen. Het Trolleybus Museum ligt in de buurt van Belton op het eiland Axholme in het graafschap Lincolnshire. Interessant om te weten is dat het museum een deel van het voormalige RAF Sandtoft beslaat, een operationeel vliegveld van bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er staan meer dan zestig historische trolleybussen. Hier valt oneindig veel op de gevoelige plaat vast te leggen. Dubbeldekkers zijn niet alleen maar rood. Ze zijn er in bijna alle kleuren: blauw, geel, bruin, groen, wit… verzin het maar. Leuk is dat je bij de haltes kunt opstappen om mee te rijden. Met oude winkeltjes op de achtergrond. De vrijwilligers weten de gevaartes op wielen feilloos over de weg te loodsen. De meeste trolleybussen in dit museum zijn afkomstig uit dorpen en steden in Groot-Brittannië. Maar er zijn eveneens exemplaren uit Europa, Canada en Nieuw-Zeeland te bewonderen. En kom je andere historische voertuigen tegen, waaronder dieselbussen.

Als je alleen al kijkt naar de bestemmingen die voorop elke bus staan weergegeven, dan is dat een dankbaar onderwerp om veel foto’s van te maken. Cemetery Junction, High Street, Cleethorpes Isaacs Hill, Fast Moors Road, Fisherman’s Walk, Boscombe, Lansdowne, Bournemouth Square, Liverpool Road, Crossflatts… Je zou hetzelfde kunnen doen met alle reclames die op de buitenkanten staan weergegeven (zoals deze: ‘The man who misses the evening post, misses the bus!’). Het museum is te vinden aan de Belton Road, Epworth, Doncaster.