Over ijsbusjes op warme dagen

Telkens als ik weer zo’n busje zie, leg ik hem vast op de gevoelige plaat (foto: Richard Helwig).

Ze zijn er in allerlei soorten uitvoeringen: ijsbusjes, noem ik ze. Niet zelden gaat het in Groot Brittannië om een Ford Transit van een ouder model, die op een creatieve wijze is omgebouwd. Voor de verkoop van softijs, schepijs of voorverpakt. Op warme dagen duiken ze op.

Kust en strand. Groot Brittannië is er als groot eiland door omgeven. Genoeg ijsbusjes in opvallende kleuren te zien dus. Ik heb geen idee hoeveel ondernemers zo’n busje in bezit hebben. Je moet toch heel wat ijsjes verkopen om een beetje omzet te draaien, denk ik dan. Ervan uitgaande dat er sprake is van een goede zomer. De ijsjes weten op iedere locatie door het opengeschoven raampje hun klanten, jong en oud, te vinden. Telkens als ik weer zo’n busje zie, leg ik hem vast op de gevoelige plaat. Leuk om al die variaties van mobiele verkooppunten achteraf te kunnen vergelijken met elkaar.

In het voorjaar van 2017 ben ik voor het nemen van een aantal foto’s te voet onderweg naar Tyr Mawr Lighthouse. Deze witte vuurtoren ligt op het rustige Llanddwyn Island in Wales. Vanaf de plek waar ik mijn auto heb neergezet, is het een dik uur lopen om op deze fotogenieke locatie te komen. Een groot gedeelte van de route loopt over het strand. Mijn vanuit het hotel meegenomen flesje water is al snel op. De temperatuur komt die dag tot boven de dertig graden. Als ik op de terugweg bijna bij mijn auto ben en mijn keel inmiddels als een stuk schuurpapier aan is gaan voelen, doemt daar uit het niets opeens een ijsbusje op: Mr. Softee. Een betere locatie had deze zelfstandig ondernemer wat mij betreft niet kunnen bedenken. Toch kan softijs en schepijs in sommige gevallen besmet zijn met bacteriën. Voorverpakt ijs kopen biedt in dat geval een betere oplossing.