Met de videocamera in een druk Athene

In Athene is een rijke historie te vinden met veel ruïnes, musea en gebouwen. Maar het is ook een stad met veel contrasten (eigen foto).

Welke stedentrip ik ook maak, het vastleggen op beeld is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest. Zonder camera op reis gaan, is geen enkele optie. Zo ook in de vroege herfst van het jaar 2005. Ik pakte het vliegtuig naar Athene.

De grootste stad van Griekenland. Een van de grootste steden van Europa. Een combinatie van een cultureel hoogtepunt en een wetenschappelijk centrum. Maar Athene is ook de stad van de Olympische Spelen uit 2004. Destijds een goede reden om de stad een flinke opknapbeurt te geven. Voor deze stedentrip kreeg ik van Panasonic de NV-GS500 mee om uitvoerig te testen. Een toen populaire consumentencamera. Dit model wist zich in de warme omstandigheden waarin ik heb gefilmd, zich ruimschoots te bewijzen. Om de manuele instellingen te bereiken, moest ik het lcd-schermpje openklappen. Dat was even wennen. Dat betekende meer dan voldoende mogelijkheden om de setting naar eigen behoefte in te kunnen stellen.

In Athene is een rijke historie te vinden met veel ruïnes, musea en gebouwen. Maar het is ook een stad met veel contrasten. Iets dat ik zeker in de film probeerde te verwerken. Wat me opviel, is dat het in het centrum een enorm drukke bedoeling is. De herrie overstemt alles. Ronkende stadsbussen, stinkende scooters, voorbijrazende gele taxi’s en winkeliers die bijna op elke hoek van de straat wel iets proberen te verkopen. De smaak van uitlaatgassen proef ik ‘s avonds nog als ik in mijn bed lig! Op een hectisch kruispunt zet ik mijn videocamera in een laag standpunt op statief neer. Tussendoor zoom ik in op inwoners die proberen over te steken. Een hachelijke onderneming. Ik schakel de automatische scherpstelling uit. Op het moment dat ik op iemand inzoom en er een auto of bus door het beeld rijdt, blijft het onderwerp zodoende goed scherp. Ondanks alle minder aantrekkelijke plaatselijke omstandigheden, denk ik nog graag terug aan deze bestemming.