Met de fiets op de Waddeneilanden

Het grote voordeel van fietsen is dat er onderweg zoveel te zien is. Zoals ik in de zomer van het jaar 2020 op mijn favoriete Schiermonnikoog ervaarde (foto: Richard Helwig).

De Waddeneilanden bekijken zonder fotocamera mee te nemen, is voor mij geen optie. En als het om grote afstanden gaat en er slecht weer in het spel is, betekent de auto voor mij de meest aangewezen methode. Maar als het even kan, probeer ik de fiets te pakken. Het liefst elektrisch, dat wel natuurlijk.

Het nadeel van buiten fotograferen is dat er niet zelden veel apparatuur mee moet. Naast de camera gaat het dan onder meer om lenzen, accu’s, opladers en meer van dat spul. Een daarvoor geschikte tas is onontbeerlijk. Maar hoe neem je zoiets mee onderweg zonder dat het te zwaar wordt? Met een goede verdeling tussen een rugtas en fietstassen. Op Terschelling had ik eens het idee om het eiland rond te gaan met een fiets, maar het weer was dusdanig slecht met veel regen en meer dan windkracht tien, dat daar weinig van terecht kwam. Met een in allerijl geregelde auto kon ik alsnog tussen de buien en de storm door de in de programmering aangegeven foto’s maken. Overigens kan bewolkt weer vaak zorgen voor mooie resultaten. Dat in tegenstelling tot felle zon waarbij kleuren kunnen verbleken.

Een en ander kan nog zo goed in een redactionele planning zijn voorbereid, de weersomstandigheden kunnen alles op het laatste moment onderuit halen. Want dat is ook nog zoiets, het weten te voorkomen dat er water in de apparatuur komt. Het gebeurde mij al eerder dat er op de boot naar Ameland een flinke golf water over de camerabody heen kwam. De schade bleef gelukkig beperkt, maar dat was meer toeval dan wijsheid. Het grote voordeel van fietsen is dat er onderweg zoveel te zien is. Vaak meer dan vanuit een auto. Zonder enig oponthoud. Zoals ik in de zomer van het jaar 2020 op mijn favoriete Schiermonnikoog ervaarde. Ondertussen genietend van de prachtige natuur. Dan is het wat dat betreft toch nog een beetje vakantie.