Afgebrande molen in een ‘slecht weer landschap’

Een ander nadeel van bewolkt weer is dat foto’s snel grauw en grijs van kleur worden. Kijk maar naar de lucht (foto: Richard Helwig).

Een brede sloot met grasland. Een oud, vervallen bootje op de voorgrond. Donkere omstandigheden. Tot zover een typisch Hollands tafereel. Kijk je wat verder, dan staat daar een afgebrande molen. En is er sprake van alleen maar bewolking en een miezerige regen. Triester kan het niet. Hoe ik in deze omstandigheden toch nog een foto heb kunnen nemen?

Het is de laatste dag van het jaar 2019 als Hoogkarspel wordt opgeschrikt door een opmerkelijke brand. Afgeschoten vuurwerk blijkt de boosdoener. De vlammen slaan uit een historische molen uit het jaar 1848. Uiteindelijk weet de brandweer de schade dusdanig te beperken dat het houten geraamte blijft staan. Wonderwel hangen de wieken er nog aan. Twee dagen erna ben ik op de bewuste locatie. De bewolking zorgt voor beduidend minder licht dan bij het schijnen van de zon het geval zou zijn geweest. En dus zal het maken van een foto in dit ‘slecht weer landschap’ al gauw voor een te donker resultaat zorgen. Instellingen zullen hierop moeten worden aangepast.

Ik had bijvoorbeeld een statief kunnen gebruiken waarbij de keuze voor een langere sluitertijd het meest voor de hand had gelegen. Een dergelijke werkwijze zorgt namelijk voor meer licht. Vanwege de koude wind en de regen laat ik de instellingen van de camera in de automaat verder voor wat ze zijn. Een ander nadeel van bewolkt weer is dat foto’s snel grauw en grijs van kleur worden. Kijk maar naar de lucht. De kleur blauw is ver te zoeken. Bewust kies ik voor een standpunt waarbij de molen op een afstand in het landschap te zien is. In de nabewerking richt ik mij hoofdzakelijk op de belichting, het contrast, de kleurverzadiging en het weghalen van druppels water die op de lens terecht zijn gekomen. Na de nodige stevige ingrepen pakt dat redelijk uit. Het benadrukt de troosteloze sfeer. Feit blijft dat slecht weer geen reden hoeft te zijn om het nemen van een foto achterwege te laten.