Door van de gebaande paden af te wijken

Wat het eerst in het oog springt, is de onheilspellende lucht die erboven hangt. De lucht die meer dan de helft van het geheel in beslag neemt (foto: Richard Helwig).

Hoe ik sfeer in een foto aanbreng? Daar is geen eenduidig antwoord op te vinden. Er zijn zoveel omstandigheden die meespelen. Zolang alles maar met gevoel gebeurt. Eén ding is zeker: toevalstreffers maken het fotograferen alleen maar leuker.

Als ik door een willekeurig landschap loop, bedenk ik mij bijna doorlopend of er een geschikte compositie voorhanden is om vast te leggen. Wellicht een vreemde eigenschap, maar dat zit bij mij ingebakken. Zeker als ik in Groot Brittannië ben. Niet zelden stop ik onderweg met de auto om er lopend op uit te trekken. Want de mooiste foto’s maak je door van de gebaande paden af te wijken. Zoals bij dit kerkje (St Peter’s church, Far Sawrey) in het Lake District in Engeland, in de zomer van 2019. Het lag opeens onaangekondigd op mijn pad. Wat het eerst in het oog springt, is de onheilspellende lucht die erboven hangt. De lucht die meer dan de helft van het geheel in beslag neemt. In de nabewerking is deze nog extra paars aangezet. Vanwege de donkere omstandigheden heb ik het groen van het gras en de bomen feller ingekleurd. Het steen van het kerkje geler gemaakt. Het contrast nog meer aangedikt. Mijn standpunt was zelfs wat lager dan normaal, vanwege het heuvelige.

Feit blijft dat de foto precies op het juiste moment is genomen. Het kerkje is verlaten en bevindt zich in een vrijwel open vlakte. Dat er binnen enkele minuten een zware regenbui zal losbarsten is zeker. Een bliksemflits had niet misstaan. Die situatie zorgt voor een bepaalde sfeer. En dat heeft te maken met emotie. Waarbij de nabewerking een apart aandachtspunt blijft. Sommige fotografen hebben er een handje van om altijd de volledige trukendoos open te trekken. Als de foto er daadwerkelijk beter van wordt, is dat uiteraard geen probleem. Maar vaak is het alleen een beetje aanpassen van de belichting en het contrast meer dan voldoende. Soms mag je daarbij best de werkelijkheid een beetje dramatiseren. Als het maar geen gewoonte wordt.