Plek van de ramp met een telescopisch effect

Hieruit blijkt meteen ook de enorme chaos, niets staat meer op zijn plek (foto: Richard Helwig).

Een opvallende foto, zegt meer dan duizend woorden. Wat een ingrijpende maar geslaagde klus in de Oude Rijn had moeten worden, loopt uit op een drama. Ik maakte er een alleszeggende weergave van. Verder commentaar overbodig, zou je zo zeggen.

Alleszeggend omdat in één oogopslag is te zien hoe groot de impact van deze gebeurtenis is geweest. En hoeveel geluk omstanders en bewoners hebben gehad. Hieruit blijkt meteen ook de enorme chaos. Niets staat meer op zijn plek. Het is 3 augustus 2015 als in Alphen a/d Rijn twee enorme bouwkranen, op drijvende pontons in de Oude Rijn, staan opgesteld. Bij het inhijsen van een stuk wegdek dat gebruikt zou worden voor de renovatie van de Koningin Julianabrug gaat het drastisch fout. De twee kranen raken uit balans en vallen om. De schade aan huizen is groot, maar wonderwel valt er geen enkel menselijk slachtoffer. De kritiek op de bouwers is groot.

Natuurlijk was ik op dat moment niet ter plaatse. Wel kort na afloop. Bij het maken van de foto had ik voor een groothoeklens kunnen kiezen. Dit soort lenzen maken de voorgrond groter en zorgen ervoor dat de horizon verder weg wordt gesitueerd. Toch koos ik in dit geval voor een 300 mm waarmee een telescopisch effect wordt verkregen. Een goede keuze, bleek ter plaatse. De brandpuntsafstand zorgt voor een verandering van de foto omdat dit soort telelenzen op een grotere afstand van het onderwerp kunnen worden ingezet dan bij groothoeklenzen het geval is. Het perspectief is daardoor beduidend anders. In dit geval was het onmogelijk om erg dicht op het onderwerp te komen. Een belangrijk nadeel is er in dat geval wel. Met het gebruik van een telelens lijkt het perspectief te worden samengedrukt. Dat geeft dus enige vertekening. Voorwerpen op de foto die in werkelijkheid op verschillende afstanden zijn gelegen, lijken dichter op elkaar te staan. Misschien heeft het in dit geval de chaos alleen nog maar groter gemaakt.