Hoogmade na een kerkbrand in een totaalplaatje

Schilders hebben bij het afbranden van verf in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk plotseling geen grip meer op wat ze aan het doen zijn (foto: Richard Helwig).

Kerkbranden zijn allesverwoestend. Haalde in april 2019 de brand van de Notre Dame in Parijs het wereldnieuws, in steden en dorpen in Nederland slaan ook met enige regelmaat de vlammen uit dit soort historische gebouwen. Het beeld dat ik maakte na zo’n ingrijpende gebeurtenis in Hoogmade zegt alles.

Hoe een dorp als het relatief onbekende Hoogmade in mum van tijd in de belangstelling staat? Het is maandag 4 november 2019. Schilders hebben bij het afbranden van verf in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk plotseling geen grip meer op wat ze aan het doen zijn. De boel raakt letterlijk en figuurlijk oververhit. Het is aan de constructie met een dubbel dak te wijten dat het vuur razendsnel om zich heen grijpt. In allerijl wordt de brandweer gewaarschuwd. Die voor een onmogelijke taak komt te staan. De uit 1877 gedateerde neogotische kerk is dan al voor een groot gedeelte niet meer te redden.

Zo’n gebeurtenis staat helaas niet op zichzelf. Branden zijn er onder meer in de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen en in de Corneliuskerk in Limmen (beiden in 2018). De Sint-Laurentiuskerk in Weesp haalde het nieuws met een felle brand (2016) en in de vroege ochtend van 5 februari 2013 ging de Sint-Clemenskerk in Nes op Ameland in vlammen op. Media lieten bij de brand in Hoogmade vooral de spits van de kerktoren zien die in elkaar stortte. Zo’n beeld lijkt spectaculair, maar is dat natuurlijk niet. Het geeft wel aan hoe groot de omvang van de brand is geweest. Beelden die achteraf zijn gemaakt, hebben misschien een nog grotere impact. Want pas dan is goed te zien hoe groot de schade in werkelijkheid is. En dus koos ik voor een totaalplaatje.