Monster van Loch Ness, op zoek naar dat ene plaatje

Ondertussen toont mijn foto de stille werkelijkheid. Genomen vanaf een laag standpunt (foto: Richard Helwig).

Zeg je Schotland, dan draait het niet alleen om whisky, maar ook om het monster van Loch Ness. Ik reisde al eerder af naar dit diepe meer, waar al zoveel over is gezegd en geschreven. Maar wat valt er te fotograferen als het monster zich niet laat zien?

Loch Ness ligt in het Great Glen. Als je kijkt naar de oppervlakte, is dit het op één na grootste meer in Groot-Brittannië. Loch Lomond is namelijk de grootste. In volume is Loch Ness wel de koploper. Het water van alle meren in Engeland en Wales zou zomaar in Loch Ness passen. Volgens de verhalen zou het enorme dier ‘Nessie’ zich hier moeten ophouden. Maar voor de volle honderd procent is dit nooit bewezen. Er zijn wat onduidelijke onderzoeken en foto’s, maar daar blijft het bij.

Ondertussen toont mijn foto de stille werkelijkheid. Genomen vanaf een laag standpunt. Om indruk te wekken. Het onderwerp, het water, lijkt veel groter dan dat ik dit vanuit ooghoogte had vastgelegd. Het geeft een zekere spanning. Zorgt voor indruk, waardoor de aandacht naar dit onderwerp uitgaat. Misschien was ik met deze foto op zoek naar het onverwachte. Op zoek naar dat ene onbereikbare plaatje. Een plaatje dat nog niemand ooit heeft gezien. Maar dat blijft uit. Natuurlijk is bij een onderwerp als dit monster, een zekere persoonlijke betrokkenheid vereist. Je moet er wel een beetje in geloven. Het monster heeft niet voor niets de nodige filmmakers geïnspireerd. Eerlijk gezegd had ik de kans niet groot ingeschat om het monster aan te treffen. Maar ondertussen blijf ik mij toch afvragen: bestaat het monster van Loch Ness nu wel of niet? Zwemt er misschien toch een reptiel rond uit de tijd van de dinosaurussen? Als je kijkt naar de eeuwenoude Schotse legenden, dan bestaat daar in ieder geval geen enkele twijfel over. Hij zit er.