De jaren zeventig herleven met de Plan V 904

Menig keer stond ik als kind op spoorwegovergangen te wachten totdat hij weer voorbij kwam (foto: Richard Helwig).

Het leukste van fotograferen is dat de geschiedenis soms kan worden nagebootst, alsof ik als maker ben teruggegaan in de tijd. Kijk maar naar het unieke moment als de Plan V 904 door Nederland rijdt. Klakkeloos vastleggen is er niet bij. Want het verdient wel enige technische aandacht.

De Stichting Mat ’64 heeft deze trein in eigendom. Vakkundig onderhouden door vrijwilligers, gaat deze soms het baanvak op. En dat is een hele belevenis. Uit alle hoeken en gaten zie je dan fotografen opduiken. Waarbij veelvuldig wordt gewaarschuwd, denk aan de eigen veiligheid. Neem geen onverantwoorde standpunten in! Treinstel 904 is afkomstig uit de V10 serie, is gebouwd door het bedrijf Talbot in Aken en werd aan de Nederlandse Spoorwegen afgeleverd op 28 oktober 1973. Enkele dagen erna ging hij de dienstregeling in. Menig keer stond ik als kind op spoorwegovergangen te wachten totdat hij weer voorbij kwam. Totdat ze vrijwel allemaal naar de sloop gingen.

Nu moet ik het dus doen met dit unieke exemplaar. Het is april 2019. Bij het maken van dit soort foto’s, let ik altijd op de achtergrond. Zijn er geen moderne auto’s of flitsende kantoorgebouwen in beeld? Of mensen in kleding van nu? Het zijn stuk voor stuk details waaruit valt af te leiden dat de foto anders niet afkomstig zou zijn van vroeger. In de nabewerking verkleur ik de foto enigszins. Oude foto’s doen dat immers ook. Haal lantaarnpalen weg, want die zijn altijd hinderlijk. Deze foto is genomen toen ik de trein op het uiterste puntje van het perron op station Hilversum stond op te wachten. Door gebruik te maken van een 70-300 mm lens heb ik flink beeldvullend kunnen inzoomen. De term inzoomen betekent dat het onderwerp dichterbij wordt gehaald zonder dat ik dichter op het onderwerp hoef te staan. De millimeters staan voor de brandpuntsafstand.