Oliver tegen Stan: ‘Why don’t you do something to help me?’

In Ulverston, de geboorteplaats van Stan Laurel, is men deze filmster nog lang niet vergeten (foto: Richard Helwig).

Stan Laurel en Oliver Hardy vormden het grootste komische duo dat Hollywood ooit gekend heeft. In de tijd van de stomme film, en dan hebben we het over de jaren twintig van de vorige eeuw, veroverde het filmduo de wereld. Stan begon scripts te schrijven voor de twee typetjes.

In het jaar 1929 waren hun films de populairste serie in de Roach Studio. En na de komst van de geluidsfilm ging dat door. Veel artiesten hadden moeite met die overgang. Stan en Oliver gingen er makkelijker mee om. Verschillende uitspraken werden beroemd. Kijk naar die van Oliver als hij weer eens in de problemen zat: ‘Why don’t you do something to help me?’ Het betrof niet alleen maar de korte films die ze maakten, ook de langere versies waren in trek. Sommige titels bleken wat minder succesvol. Als duo maakten ze er meer dan honderd.

Beiden brachten in de verhalen niet alleen zichzelf in de meest uiteenlopende problemen, hun omgeving moest het eveneens ontgelden. De meest simpele situaties liepen in een handomdraai uit tot een onvoorstelbare puinhoop. Oliver speelde de meest verstandige, overwichtige, hoogdravende man, meer een betweter. Terwijl Stan in de praktijk gewoon slimmer bleek te zijn, maar zich veelvuldig manoeuvreerde in een slachtofferrol. De karakters waren dusdanig bepaald dat ze best vaak ruzie hadden, maar dat dit binnen korte tijd weer helemaal kon zijn bijgelegd. Ze vulden elkaar volledig aan als het ging om het gezamenlijk trachten uit de problemen te komen. In Ulverston, de geboorteplaats van Stan Laurel in Engeland, is men deze filmster nog lang niet vergeten. Het is te zien aan een levensgrote muurschildering, die ik tegenkom aan de zijkant van het Laurel en Hardy Museum aan de Brogden Street. Natuurlijk fotografeer ik dit in een totaal. Zonder storende factoren in de omgeving. Alleen dan komt Stan Laurel helemaal tot zijn recht.