In Groot-Brittannië is mijn fascinatie voor vuurtorens ontstaan

Op het strand doemt Point of Ayr al snel op, het is de oudste vuurtoren van Wales die ‘waakt’ over de Ierse Zee (foto: Richard Helwig).

Waar mijn fascinatie voor vuurtorens is ontstaan? Het liefst oud en vervallen? In Groot-Brittannië. Het is het eiland bij uitstek om vuurtorens op de meest uiteenlopende locaties op foto vast te leggen. Zo ging ik naar Point of Ayr Lighthouse in Wales.

Groot-Brittannië bestaat uit de landen Engeland, Schotland en Wales. De kleinere eilanden die om dit hoofdeiland liggen, vallen hier eveneens onder zoals Orkneys Islands, Shetland Islands en Wight. Dat geldt niet voor de Kanaaleilanden en Isle of Man. Genoeg te zien dus. Wereldwijd staan vuurtorens als symbool bekend vanwege de vorming van herkenningspunten in de buurt van kliffen, zeestraten, ingangen van zeearmen en havens. Krachtig en bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Iedere vuurtoren is uniek. Voorzien van een eigen karakter en uitstraling. Afhankelijk van de locatie, heb ik het liefst vuurtorens die in een vrije omgeving zijn geplaatst in tegenstelling tot die in stadsgezichten. En juist die zijn vaak eenzaam gelegen. Soms best een uitdaging om ze te kunnen bereiken.

Talacre is een dorp in Flintshire, gelegen aan de noordkust van Wales in de gemeenschap Llanasa. Op het strand doemt Point of Ayr al snel op, het is de oudste vuurtoren van Wales die ‘waakt’ over de Ierse Zee. Tevens bekend als Talacre Lighthouse, gebouwd in 1776 en niet meer in gebruik na de sluiting in 1883. Het object is door de jaren heen duidelijk aan het veranderen in een bouwval. Vergane glorie. Roestige plekken. Metselwerk dat tot op het bot is aangetast. De vuurtoren fotografeer ik zonder kunstgrepen. Met weinig nabewerking. Gewoon zoals hij is. De lege omgeving met de blauwe lucht leggen extra de nadruk op het onderwerp. Ooit hebben mensen hier in deze koepel, staand voor het glas, op onverklaarbare wijze een ‘geest’ rond zien dwalen, gekleed in een ouderwets uniform van een vuurtorenwachter. Niemand heeft er ooit een foto van kunnen maken.