Het heeft alles te maken met vergane glorie

De kunst is steeds weer om op die verloederde plekken een bepaald gevoel op de foto over te brengen (foto: Richard Helwig).

Spookstationnetjes. Zo worden ze ook genoemd. Verlaten stationsgebouwen die vele jaren trouwe dienst hebben gedaan en onderdeel uitmaakten van een drukke dienstregeling. En nu overwoekerd door het groen, er bijna spookachtig uitzien. Ze bestaan. In België fotografeer ik ze.

Op aardig wat plaatsen op het Belgische spoorwegnet zijn stationsgebouwen te vinden die niet meer in gebruik zijn. Soms nog in aanwezigheid van verroeste locomotieven en losse rijtuigen. De kunst is steeds weer om op die verloederde plekken een bepaald gevoel op de foto over te brengen. Dat gevoel laat zich misschien maar moeilijk omschrijven. Het heeft alles te maken met vergane glorie. Lage perrons met kapotte gloeilampen, karakteristieke luifels, naamborden waarvan de letters zijn verbleekt, soms nog brandende lichtseinen en slap getrokken bovenleidingen. Alsof men hier in alle haast de boel heeft moeten verlaten. En toch blijft het opletten, want ik hou er in mijn achterhoofd altijd rekening mee dat er een trein uit een onverwachte hoek kan komen.

Plekken die je niet terug zult vinden in toeristische folders. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat deze stationnetjes bij onze zuiderburen tot in lengte van jaren maar niet gesloopt worden. Maar moeten ze wel worden afgebroken om plaats te maken voor iets moderns? Alles is tijdelijk. Dingen gaan voorbij. Dat gevoel roepen mijn foto’s van dit soort onderwerpen op. Om mensen niet op verkeerde ideeën te brengen en allerlei overlast te voorkomen, is het bij fotografen onderling een stille gewoonte om plekken niet bekend te maken bij het grote publiek. De ene keer ga ik er naar op zoek waarvan ik een vermoeden heb dat ze daar gelegen zouden kunnen zijn, een andere keer word ik getipt. Echte kenners zullen sommige plekken herkennen, meestal zijn ze moeilijk tot niet te achterhalen. Fotograferen is een boeiende bezigheid, daar blijf ik van overtuigd.