Gedetailleerd verhaal in geschreven boek zaak Anneke van der Stap

Uit de foto van de vader bij het graf van zijn dochter, spreekt het onvoorstelbare verdriet (foto: Richard Helwig).

Harry van der Stap (1944) verliest in de zomer van 2004 zijn vrouw Agnes op 59-jarige leeftijd door een ernstige ziekte. Een jaar later verdwijnt plotseling de 22-jarige Anneke, een van zijn drie geadopteerde kinderen. Ik schreef er een uitgebreid boek over, met als titel Vingers gespreid in angst. Deze kwam in september 2016 uit.

Na een aantal dagen wordt zij op nog geen kilometer afstand van haar ouderlijk huis in Rijswijk dood in de bosjes aangetroffen. Ze blijkt te zijn vermoord. Vanaf dat moment begint een intensieve strijd naar het vinden van de dader, het zoeken naar de antwoorden op de vele vragen en onduidelijkheden, het omgaan met emoties, het verdriet en de wanhoop. Ondanks alle inzet van politie, justitie en de media, lijkt het erop dat de zaak Anneke van der Stap niet wordt opgelost. Totdat de recherche bijna vijf jaar na de moord de man in zijn cel aanhoudt die zijn straf uitzit voor de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994, landelijk bekend geworden onder de Puttense moordzaak. Is hij verantwoordelijk voor de dood van Anneke?

In het kader van mijn boek volgde ik deze zaak in meer dan tien jaar tijd nauwlettend op de voet. Het grote publiek heeft er geen idee van wat er bij een dergelijk moordonderzoek om de hoek komt kijken. Men is Baantjer gewend waarbij een gehele zaak in minder dan een uurtje uitzendtijd is opgelost. Politie en justitie hebben in deze zaak vele jaren met man en macht gewerkt om de dader te kunnen veroordelen. Het is goed dat zoiets nader is belicht. Uit de foto van de vader bij het graf van zijn dochter, spreekt het onvoorstelbare verdriet. John van den Heuvel, misdaadverslaggever, schreef als quote op de omslag: ‘Een immens trieste gebeurtenis verwoord in een gedetailleerd verhaal. Uitgesmeerd over tien lange jaren. Dit boek grijpt je aan.’

Beluister hier de promo die gaat over het door mij geschreven boek in de zaak Anneke van der Stap. In dit audiofragment wordt in het kort uiteengezet hoe dit boek tot stand is gekomen en welke belangrijke rol alle verschillende geïnterviewde personen, samen met die van politie en justitie, hierin hebben gespeeld. Afspeelduur: 05.12 minuten.