Fantasie met Hans Kazàn, Magic Unlimited en Steven Kazàn

Van links naar rechts in de kleedkamer achter de coulissen: Steven, Hans, Renzo, Oscar en Mara (foto: Richard Helwig).

Het is Hans Kazàn, Magic Unlimited en Steven Kazàn die het grote publiek meevoert naar een wereld van fantasie. In het jaar 2017 gaf de familie Kazàn zestien uitverkochte shows in Venlo. Ik maakte een groepsfoto achter de schermen.

Hans kreeg op zijn negende jaar van Sinterklaas een goocheldoos en sindsdien is hij altijd met goochelen bezig geweest. Opvallend in deze show is dat hij pas wat later in de voorstelling ten tonele verschijnt. In een casual outfit. Een wit overhemd, gebleekte spijkerbroek en hippe gymschoenen. Het is even wennen. Zo zegt hij tijdens de show: ‘Ik moet toch ook een beetje meegaan met de tijd?’ Om even later aan te geven dat hij het wel leuk vindt, zo’n familie met goochelende kinderen. Alle acts in shows volgen elkaar razendsnel op. Het tempo ligt opzienbarend hoog. Het programma is daardoor zeker niet langdradig, want er is veel afwisseling. Spraakmakend blijven de trucages met allerlei kisten die steeds weer door de show heen, worden gebruikt. Flitsende veranderingen van personen op die meest kleine oppervlaktes zijn altijd weer verrassend om te aanschouwen.

Om een pakkende groepsfoto te maken, bestaat geen vast recept. Meestal gebruik ik een 18-55 lens om voldoende uit de voeten te kunnen. Inzoomen doe ik zelden. Zo dicht mogelijk erop gaan staan, werkt het best. Ondertussen blijf ik in gesprek. Dat zorgt juist voor een ongedwongen sfeer en spontaniteit. Bij het bepalen van de compositie, zal ik letten op de voorgrond. Staan de personen bijvoorbeeld tegen een muur aan, dan is het handig om te vragen of ze iets naar voren kunnen. Hierdoor wordt het mogelijk om de groep los te maken van de achtergrond. In dit geval maakte ik de foto in de kleedkamer van Theater De Maaspoort in Venlo. Vlak na een optreden. Met een spiegel op de achtergrond. Ik heb het aangedurfd. Door te kiezen voor een indirecte belichting bleef enige weerspiegeling uit. Maar de gordijnen op de achtergrond moesten wel dicht om tegenlicht te voorkomen.