De kunst van het interviewen door Ivo Niehe

In 1981 zond de TROS de eerste uitzending van de TV Show uit. Vanaf dat moment wist hij met de nodige doortastendheid zowel nationale, als internationale bekendheden voor de camera te krijgen. Deze foto met Ivo Niehe dateert uit november 2004 (foto: Richard Helwig).

Iemand goed kunnen bevragen en daar televisie van maken, is een vak apart. Van jongs af aan kijk ik graag naar interviews die worden afgenomen door Ivo Niehe. Ze zijn interessant en vooral leerzaam. De wijze waarop hij zijn gesprekken voert, verveelt mij nooit.

Bij een interview zijn beweringen of uitspraken sterk aan één persoon gebonden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe hij of zij de jeugd heeft beleefd, hoe met vallen en opstaan het grote succes is bereikt of hoe iemand zich weet op te laden voor optredens. Persoonlijke opvattingen, beweringen en ervaringen met een emotionele lading zorgen voor de nodige diepgang. Alle aandacht gaat uit naar de geïnterviewde, die de ruimte krijgt om gedachten om te zetten in eigen woorden. En hier is meteen ook een belangrijke taak weggelegd voor de interviewer: de ruimte geven om iemand te laten vertellen. Zonder zelf teveel op de voorgrond te treden.

En dat is de kunst van Ivo Niehe. Al jarenlang zorgt hij naar mijn mening voor de betere interviews. Ontspannen en zonder verdere opsmuk. In 1981 zond de TROS de eerste uitzending van de TV Show uit. Vanaf dat moment wist hij met de nodige doortastendheid zowel nationale, als internationale bekendheden voor de camera te krijgen. Een oneindige, succesvolle formule. Van eenzelfde opzet is de TV Show op Reis. Dat televisieprogramma heeft meer mijn voorkeur, omdat hij bij zijn gasten op bezoek gaat en de kijker meeneemt in de wijze waarop zij wonen. Overigens altijd in beeld gebracht met een montage waar geen speld tussen te krijgen is. De kijker is nu eenmaal geïnteresseerd in het leven achter andermans voordeur, zeker als het om wereldsterren gaat. Ivo is nooit sensatiebelust, baseert zich niet op roddels en blijft eerlijk in het stellen van zijn vragen. Het is de waarheid die de kijker uit de mond van de geïnterviewde wil horen.