Aangehouden door Britse politie na nemen foto’s

Omdat de politie zo zenuwachtig was geworden na die heftige aanslagen (foto: Richard Helwig).

Soms word ik door de politie aangehouden als ik ergens foto’s aan het maken ben. Ook in Groot Brittannië. Toegegeven, ze leveren altijd leuke gesprekken op. Weinig spraakmakends, maar toch bijzonder om mee te maken.

Als je tachtig procent van de dag met een fotocamera op allerlei nauwkeurig uitgezochte locaties rondloopt, is de kans dat je bij de politie opvalt, levensgroot aanwezig. De eerste keer dat het mij overkwam? Het is de datum van 7 juli 2005 als Londen wordt opgeschrikt door drie aanslagen op metro’s en eentje op een stadsbus. Tientallen doden zijn het gevolg. De stadsbus betrof een dubbeldekker, waarbij het dak werd opengescheurd alsof er een sardienblikje onder een blikopener had gelegen. Dat gebeurde bij Russell Square. Alles werd afgesloten, de chaos en paniek was compleet.

Korte tijd later was ik toevallig in Londen om gewone stadsbeelden te maken, zonder me te richten op de situatie na de aanslagen. Het nemen van die foto’s was al weken van tevoren ingepland. Bij het maken van een foto van het Paddington Station, kwam vrijwel meteen vanaf de overkant van de drukke straat een vrouwelijke agent naar me toe. Na een aantal standaard vragen aan me gesteld te hebben, haalde ze er een mannelijke collega bij. Een echte Britse bobby, met de zo kenmerkende helm. Binnen de kortste keren moest ik wijdbeens, met de armen omhoog gaan staan om uitgebreid te worden gefouilleerd. Ik kon me bij deze gedachtegang wel iets voorstellen. Iemand die opvallend foto’s maakt met een telelens, met een zonnebril op en met een flinke rugtas bij zich. Dat valt op. Uiteindelijk kreeg ik excuses aangeboden. Omdat de politie zo zenuwachtig was geworden na die heftige aanslagen. De aanhouding verliep zeer gemoedelijk. Zolang je zelf ook maar rustig blijft en alle medewerking verleent. Een perskaart kan daarbij flink helpen. Als je niets abnormaals doet, hoef je ook niets te vrezen.